ЧЕТИРИ ПРЕМИЈЕРА ЗАТВАРАЛА ОЧИ: Нови шокантни детаљи о немару који је кумовао страшној експлозији у бејрутској луци

В. Н.

08. 08. 2020. у 22:48

БИВША амбасадорка Србије у Бејруту др Гордана Аничић потврдила је да међу повређенима у експлозији у луци у том граду има и наших грађана.

ЧЕТИРИ ПРЕМИЈЕРА ЗАТВАРАЛА ОЧИ: Нови шокантни детаљи о немару који је кумовао страшној експлозији у бејрутској луци

Фото Тањуг АП

За Радио Београд казала је да су повређене и она и њена ћерка, које су се налазиле у стану удаљеном мање од километра од места експлозије.

- Физички смо добро, али човек тек после неколико сати почне да размишља шта је све могло да буде у том моменту, као што је било на другим местима, и онда вас то држи данима у размишљању шта су ови силни људи доживели: нестали, повређени... Ко је имао срећу да преживи, то јесте велика срећа - рекла је Аничићева.
Она је пренела да је штета до сада процењена на 15 милијарди долара, али и да Либанци имају много људи који су врло имућни па имају могућности да помогну. И они су већ помагали. За неколико дана су већ обезбедили огроман новац. Ипак потребне су године опоравка, казала је Аничићева.

СУМЊИВА СМРТ

ПУКОВНИК Скаф је умро у марту 2017. године под неразјашњеним околностима. Нађен је крај своје куће у Бејруту пошто је наводно пао са велике висине.

Медицински извештаји у то време дали су различита објашњења и у једном је наведено да се радило о несрећи, а у другом да су на његовом лицу биле неуобичајене модрице.

ЈЕЗИВО За недељу заказана донаторска конференција у Паризу, Фото Тањуг АП

Фото Тањуг АП

Више од 60 људи и даље се води као нестало у недавној експлозији складишта амонијум-нитрата у луци у Бејруту, саопштило је либанско министарство здравља.

"Број погинулих је 154, од којих 25 још није идентификовано", навело је министарство и додало да се за 60 несталих особа још трага.
Министарство је навело да је у експлозији која се догодила у уторак повређено више од 5.000 особа, од којих је 120 и даље у критичном стању.
За данас је предвиђена међународна донаторска конференција у циљу прикупљања хитне помоћи за становништво Бејрута. Најмање десет пута у последњих шест година либански царински, војни, безбедносни и судски званичници упозоравали су на велике залихе експлозивних хемикалија које се држе готово без икаквог обезбеђења у луци у срцу Бејрута, показују документи.

Погинула супруга амбасадора

Супруга холандског амбасадора у Либану Јана Валтманса преминула је од повреда задобијених у недавној експлозији у Бејруту, саопштило је данас холандско Министарство спољних послова.

"Са великом тугом саопштавамо да је преминула Хедвиг Валтманс-Молијер. Умрла је од повреда задобијених у експлозији у Бејруту", наводи се у саопштењу.

ПОПРАВКА Електричар у Бејруту, Фото Тањуг АП

Током тог периода Либан је имао четири премијера, укључујући однедавно актуелног Хасана Диаба, а уз то је састав владе често мењан. Иначе протести грађана против политичке елите у Бејруту не престају.

Прва позната потврда о товару амонијум-нитрата са брода "МВ Росус" који је пловио из Грузије за Мозамбик 2013. године и непланирано упловио у бејрутску луку је из фебруара наредне године, три месеца после доласка брода.
Пуковник Џозеф Скаф, царински званичник високог ранга, написао је одељењу за борбу против кријумчарења у царинској управи да је материјал опасан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)