РЕФОРМА СЗО: Берлин и Париз напустили преговоре због САД

Танјуг

08. 08. 2020. у 08:22

РЕФОРМА СЗО: Берлин и Париз напустили преговоре због САД

КП.РУ

НЕМАЧКА и Француска напустиле су преговоре о реформи Светске здравствене организације (СЗО) фрустриране покушајима САД да воде преговоре, иако је Вашингтон одлучио да напусти ту организацију, јавила је Хина.

Њихов потез ударац је америчком председнику Доналду Трампу јер се Вашингтон, који тренутно председава групи Г7, надао да ће у јуну објавити заједнички план за обухватну реформу СЗО, два месеца пре америчких председничких избора.

- Нико не жели бити увучен у реформски процес и добити за то нацрт од земље која је сама управо напустила СЗО - рекао је један високи европски званичник који учествује у преговорима.

На питање да потврде одлуку Париза и Берлина, портпароли Немачке, Француске, Велике Британије и Италије нису имали коментара, преноси Хина.

Међутим, француско министарство здравља је саопштило да САД не би смеле бити предводник у реформи СЗО с обзиром да намеравају да напусте ту организацију.

На питање о ставу Француске и Немачке, високи званичник Трампове администрације рекао је да су све чланице Г7 експлицитно подржале идеју о реформи СЗО.

- Међутим, за жаљење је да су Немачка и Француска на крају одлучиле да се не придруже групи у прихватању плана - рекао је.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)