ЗАШТО ЈЕ ФРАНЦУСКИ ПРЕДСЕДНИК БИО У БЕЈРУТУ? Вечити утицај "заштитнице

Горан Чворовић - Специјални дописник из Париза

08. 08. 2020. у 10:20

ОДЛАЗАК француског председника Емануела Макрона у Либан после велике трагедије у Бејруту има посебну симболику, ако се имају у виду односи двеју земаља кроз историју, али и у савремено доба.

ЗАШТО ЈЕ ФРАНЦУСКИ ПРЕДСЕДНИК БИО У БЕЈРУТУ? Вечити утицај заштитнице

AP Photo

Блиски односи с политиком и политичарима у овој земљи и данас су на снази.

стовремено, многи успешни пословни људи из земље кедрова живе и раде у Француској.

Још у 16. веку, Француска се, на неки начин, сматрала "заштитницом" хришћана у овом делу света, а касније је Либан у дужем периоду третирала као свој протекторат. Као република, Француска је крајем 19. века од Високе порте испреговарала посебан статус за хришћанске установе у Либану. После Првог светског рата добила је мандат за очување аутономије Либана и положаја хришћана у њему. Либан је од Француске добио независност 1946. године, али је француски утицај остао јак.

Тако су, на пример, Рафик Харири и Жак Ширак одржавали тесне везе и пре него што је први постао председник Француске, а други премијер Либана. Када је напуштао Јелисејску палату, Ширак је отишао у стан од 180 квадрата који му је у Паризу на располагање ставила породица Харири.

И Емануел Макрон је више пута као председник примио Рафиковог сина, Саада Харирија, нарочито када је преговарао о његовом повратку из Саудијске Арабије после његове изненадне, па повучене оставке 2017.

Због свега наведеног Макрон је, између осталог, пожурио у Либан, да однесе помоћ и сваку другу врсту подршке либанском народу, уз поруку да ће се вратити већ 1. септембра да се лично увери да ли је дошло до промена у односу режима према ситуацији у земљи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)