ПРЕУРАЊЕНО ХВАЉЕЊЕ ВАКЦИНЕ Неки руски медицинари упозоравају на опрез око масовне употребе цепива против КОВИДА 19

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

08. 08. 2020. у 09:25

МИНИСТАРСТВО здравља Русије потврдило је да ће 12. августа бити регистрована прва у свету вакцина против ковида 19, коју је направио московски институт микробиологије "Николај Гамалеја".

ПРЕУРАЊЕНО ХВАЉЕЊЕ ВАКЦИНЕ Неки руски медицинари упозоравају на опрез око масовне употребе цепива против КОВИДА 19

КП.РУ

Претходно су испитивања спроведена на добровољцима у војној болници "Бурденко", као и у Институту при московском медицинском институту "Сеченова".

Интересантно је да један број угледних руских професора и експерата, међу њима и шеф катедре микробиологије, вирусологије, имунологије Сеченовског медицинског универзитета Виталиј Зверев, тврди да не треба журити у давању оцена да је вакцина ефикасна. Главни разлог за то је премали узорак људи који су је добили.
Академик Зверев, који је уједно и директор Института за вакцине "Мечникова", објашњава да је потребно време да се докаже ефикасност вакцине.
- Процес истраживања вакцине се не може скраћивати. У Русији је она у првој фази испитана на двадесетак добровољаца, а то је мало да би се давали закључци о њеној ефикасности. У Кини је у првој фази учествовало 500 добровољаца - каже Виталиј Зверев. И зато не треба журити са вакцинацијом прве групе којима је она намењена, а то су између осталих и лекари.
По академиковом мишљењу, постоје две врсте ризика због журбе. Могу се појавити до сада непознати ефекти вакцине после шест месеци или годину дана. Друго, нема никаквих доказа ни информација о томе колико ће трајати имунитет.

КП.РУ


У Институту "Николај Гамалеја", који је направио вакцину против вируса корона, заменик директора за научни рад и микробиолог Денис Логунов објашњава да је вакцина брзо направљена јер су се већ три године бавили вакцином против вируса МЕРС, који је сличан САРС-Ков2. А такозвану векторну вакцину су одабрали зато што је она безбедна и ефикасна.
- Сумње да ће имунитет створен вакцином опадати с временом су преурањене. То што ће се смањивати број антитела, не значи да ће имунитет против короне нестати - каже Логунов.
За журбу око регистрације и "авансно" хваљење ефикасности има више разлога. Први је жеља да се заустави ковид 19 и смањи страх код грађана. Али постоје и други разлози који су везани за научни престиж јер је важно у којој држави ће вакцина прва да се појави, а ту је и позамашан финансијски ефекат.
За разлику од Американаца, чија ће вакцина бити најскупља (око 50 долара), и где ће бити потребне две дозе, руска вакцина ће бити јефтина и грађани Русије ће је добијати бесплатно и добровољно. Да би проширили тржиште, руска вакцина ће се ускоро тестирати у Турској и још неколико арапских земаља као и у Јужној Америци. Ако се покаже ефикасном, она ће се по лиценци тамо и производити.
СЗО: НАЦИОНАЛИСТИЧКО СВОЈАТАЊЕ
ГЕНЕРАЛНИ директор Светске здравствене организације Тедрос Аданом Гебрејесус осудио је "националистичко" својатање потенцијалне вакцине за вирус корона и упозорио богате земље да, ако начин лечења задрже за себе, не могу да очекују да ће бити безбедне, ако сиромашне земље остану изложене ризику. Након што је број заражених вирусом корона у свету премашио 19 милиона, Тедрос је рекао да је у интересу богатијих држава да помогну свакој земљи да се заштити од овог вируса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

EvGenije

08.08.2020. 12:09

@Milos - Šta fali kineskoj robi? Velika većina proizvoda najpoznatijih svetskih brendova proizvodi se u Kini. Ili Indiji, Bangladešu... Istina, kvalitet se mora platiti, a to što se kod nas prodaje samo najjeftiniji kineski bofl nije pitanje za kineze već za naše uvoznike. I kupce, naravno. Jer šta reći čoveku koji kupi šrafciger za 1 evro? Da će dobiti doživotnu alatku? Ma hajde. A nije se ni Zapad nešto proslavio kvalitetom, bar onoga što je nama dostupno. Ja opet njima ne verujem. Šteta što nemamo (ili ne smemo imati) više poverenja u vlastite sposobnosti.