ЕКОНОМСКА СИТУАЦИЈА У ИТАЛИЈИ: Биће отказа због короне

Милица Остојић

07. 08. 2020. у 15:04

АКО уследи збогом блокирању отпуштања са посла, због изостанка активности или смањене активности послодавца због корона вируса, то би била огромна цена за незапосленост у Италији, процене су да би тако остало између 500.000 и милион грађана без посла, а томе се додају и радна места изгубљена у време затворености Италије, чији је терет подносила државна каса до августовског Декрета.

ЕКОНОМСКА СИТУАЦИЈА У ИТАЛИЈИ: Биће отказа због короне

Фото: Танјуг/АП

Нови Декрет који је усвојила Влада и предложила Парламенту за расправу, претходни је имао рок до 18. маја до када је важила забрана отпуштања, остао је на снази до истека помоћи касе узајамне помоћи, али је могуће да од 18. августа ступи на снагу Декрет по којем се може отпустити радник због престанка активности послодавца или због споразумне исплате радника од стране послодавца.

Најурушенији сектори су и даље најризичнији: туризам, угоститељство и продаја у радњама разних врста робе а спасио се сектор прехрамбених производа, лекова и средстава за хигијену. Показатељ истраживања евидентира страх Италијана, у мају месецу њих 47 посто живело је у страху од губљења посла а већ почетком августа њих 51 посто. Синдикати сматрају да је број оних који би остали без посла ако се донесе одлука о отпуштању око 850.000.

Само на неколиким примерима евидентно је како је агонично стање у Италији у јавним услугама, ресторанима и баровима, где постоји традиција доручка у бару најближем радном месту, потом лагани ручак у ресторану у паузи између 13 и 14 сати, а с обзиром да сада највећи број и даље ради од куће значи нема ни клијентеле која конзумира, нема туриста и власници таквих услуга су очајни а велики број због тога није ни отворио своју делатност или је покушао да отвори и одмах затворио.

Иста је ствар и са продавницама обуће, одевних предмета, јер ако се ради од куће особа нема више онај импулс да после радног времена у канцеларији изађе, прошета и купи нешто за себе. Сада у време управо започетих летњих распродаја већ је евидентно да је мало купаца а тек ће се израчунати проценат правог краха у одсуству клијентеле која се плаше за своје сутра и шта ће се догађати на јесен.

Чак 79 посто таквих радњи мора да затвори, занатлије такође са својим производима који сакупљају прашину у ветринама, њх 62 посто, да не говоримо о тоталној кризи у продаји аутомобила, у време затворене Италије како грађана тако и радњи у априлу је продаја опала за 97,6 посто.

Сада је држава најавила тзв. екобонус, понудивши власницима аутомобила старијих од 10 година да могу дати свој ауто на "ротамацију", добиће од продајног места одређену суму и мање више толику из државне касе као стимуланс да би се купио нови ауто јер би тако заштитили околину од штетних издувних гасова. То ће свакако помоћи макар тој индустријској грани, али све друго је у потпуној неизвесности од онога што нас чека на јесен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)