ТЕМПИРАНА БОМБА БИЛА "ЗАБОРАВЉЕНА" У ЛУЦИ: Упозоравано да би престоница могла да одлети у ваздух

Д. Д. С.

07. 08. 2020. у 07:15

ТЕМПИРАНА БОМБА БИЛА ЗАБОРАВЉЕНА У ЛУЦИ: Упозоравано да би престоница могла да одлети у ваздух

Twitter

ЕКСПЛОЗИЈА у луци у Бејруту створила је кратер пречника 124 метра, што је више од дужине фудбалског терена, усмртивши најмање 137 особа, док је 5.000 повређено, а 300.000 људи остало је без крова над главом.

Либанске власти наредиле су садашњим и бившим лучким званичницима да буду у кућном притвору. И док власт под притиском гневних грађана тражи одговоре због уништених живота и разореног града, медији говоре о општем занемаривању опасности.

Царински званичници рекли су да су више пута упозоравали на велику опасност коју представљају тоне експлозивног материјала у луци и да су се шест пута обратили суду тражећи да се амонијум-нитрат уклони ради безбедности. Управник луке је изјавио да им је речено да ће се товар продати на аукцији, али то се није десило. Ништа није предузето ни пре пола године када је, наводно, тим инспектора упозорио да би амонијум-нитрат могао да "дигне у ваздух цео Бејрут".

Извори блиски Влади рекли су да је тај експлозивни материјал годинама стајао ускладиштен пошто је конфискован с брода, а медији су идући трагом товара, стигли до брода "Росус", који је пловећи из Грузије за Мозамбик скренуо и упловио у Бејрут пре скоро седам година. Власник брода који је испловио из луке Натуми на Црном мору је био руски бизнисмен Игор Гречушкин.

Извештаји о разлозима промене правца брода усред пловидбе су контрадикторни и у некима се помињу технички проблеми, а у другима да је бизнисмен остао без новца и дао инструкције посади, коју су чинили углавном Украјинци, да уплови у бејрутску луку и узме додатни товар, како би се финансирало путовање. Међутим, Гречушкин није платио лучке таксе, па је брод остао у луци.

Приватна архива

Игор Гречушкин


Капетан брода Борис Прокошев рекао је да је тада власник напустио брод и посаду и није им обезбедио никакву помоћ, па су остали тамо у некој врсти заточеништва. Прокошев је за радио Ехо Москва рекао да је писао председнику Русије Владимру Путину сваког дана и да је на крају посада морала да прода гориво и ангажује адвоката.

На једном поморском веб-сајту писало је у то време да посада седи на плутајућој бомби и да је капетан изјавио за руске медије да је товар амонијум-нитрат, да је експлозиван и да морнари живе 10 месеци на бурету барута.

AP Photo


Морнарима је на крају дозвољено да оду, а брод је остао у луци у Бејруту, а амонијум-нитрат је наводно истоварен 2014. године и стављен у Складиште број 12, без одговарајућих безбедносних мера. Ту је остао до експлозије.

Чланови посаде тврде да им власник још дугује десетине хиљада долара неисплаћених зарада. Он наводно живи на Кипру и није коментарисао оно што се догодило.

ЛИБАНСКА ЗАСТАВА У ИЗРАЕЛУ

Либанска застава вијори се на Тргу Јицака Рабина у Тел Авиву, у знак солидарности Израела с Бејрутом, која се ретко може видети. Застава је подигнута иако је Израел технички у рату са Либаном деценијама, с обзиром на то да сматра да је највећи непријатељ Израела Хезболах, либанска муслиманска шиитска оружана група коју подржава Иран. Градоначелник Тел Авива Рон Хулдај изјавио је да је "хуманост изнад било ког сукоба".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)