ВАЉЕВО БИ БИЛО УНИШТЕНО: Шта би се десило да се у Београду догоди експлозија као у Бејруту?

Novosti online

06. 08. 2020. у 21:50

ВАЉЕВО БИ БИЛО УНИШТЕНО: Шта би се десило да се у Београду догоди експлозија као у Бејруту?

Фото: EPA

СНАГА експлозије складишта у луци Бејрута, која је уништила огроман део овог либанског града, процењена је на чак 2.75 килотона ТНТ експлозива. Шта би се десило да је нуклеарна бомба ове јачине експлодирала на Тргу републике?

Како показује апроксимација сајта Нукемап (уз напомену да се ради о симулацији нуклеарног удара, а не класичној експлозији) центар Београда био би потпуно девастиран, претворен у пару, прах и рушевине, док би сва стакла попуцала на зградама чак и на Славији и Ушћу.

Само језгро експлозије, такозвана "нукеларна ватрена кугла" претворила би не у прах, већ дословно у испарење зграде Народног музеја и Народног позоришта, Стакленац, па чак и Палату Албаније.

У другом концентричном кругу разорна моћ је толика да би бомба као од шале рушила зграде, чак и оне саздане од бетона, а скоро сви људи који би се нашли у том подучју би страдали. То би била зона до Делијске чесме, почетка Скадалије, док би се зграда Политике нашла одмах изван овог разорног појаса. Од Обилићевог венца не би остало ништа, а страдала би и окретница на Зеленом венцу.

Већина стамбених зграда било би срушено и у ширем кругу, где би било и још много жртава. Таква катастрофа задесила би и Студентски трг, Стари двор, а тек нешто изван круга нашло би се и породилиште Народни фронт.

Фото: ЕПА

Након овог, следи један узани појас у ком прете озбиљне опекотине свима који су изложени зрацима. Међутим, и у још ширем кругу мале су шансе да би ико преживео. Подсећамо, говоримо о пароксимацији нуклеарног удара, који подразумева јако озрачивање. Дакле, у зони све до Калемегдана, половине Бранковог моста, Аутобуске станице, Ботаничке баште, Цркве светог Марка, ГСП-овог депоа на Дорћолу... већина људи била би изложена смртоносним зрацима, али би умрли у року од месец дана. Ко успе да преживи , велике шансе су да ће за последицу имати канцер.

Много повреда и ужасних слика могло би да се види и из још ширег подручја. Очекивано је да би на зградама стакла попуцала, али не одмах. Најпре би се појавио стравичан бљесак, људи би пришли прозорима, а тек онда би уследио удар и ломљава прозора. Ова зона протеже се скоро до Вуковог споменика, потом до Ушћа, Куле Небојша, Дунав станице и Славије.

Фото: АП

Неки мањи градови, попут Ваљева, били би потпуно уништени.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Laik ali razuman

06.08.2020. 22:42

Veoma laička procena koja se zasniva na događaju u Bejrutu. Procena je na nivou "kafanske priče". Dokaz za to je očigledan: koliko ima žrtava u Bejrutu, a koliko stanovnika ima u užem centru Beograda ili u celom Valjevu. Neuporedivo. Procena je budalaština.

Deyan X

06.08.2020. 23:29

Bolje postavite pitanje, sta ako u Staklari Pančevo, koja neradi vec služi kao magacin iste one materije kao u Bejrutu, explodira i napravi haos od Pančeva? Sta se skladišti u Azotari Pančevo koja neradi? Amonijak? Sta ce to Rusi da prave u Rafineriji Pančevo, kazu Skladište opasnog otpada, pa koji je to opasni otpad??? 50 godina radi Rafinerija, i nije bilo potrebno takvo skladište... Sta se desilo to u Petrohemiji krajem maja, a svi čute? Ljudi, nije za zezanje, ali neko mora gradjanima Pančeva, Beograda koji je takođe u zoni "dejstva" otrova iz Pančeva,da objasni i polozi račune i kaze kolko je sati!

Valjevac

09.08.2020. 18:32

Kako to mislite "neki manji gradovi poput Valjeva"? Valjevo nije "neki manji grad", Valjevo je srce novovekovne Srbije, tu se iskra slobode upalila, i stvorila Srbiju danasnju. Mesto gde je svaki ustanak poceo!