ТУЖНА ГОДИШЊИЦА У ХИРОШИМИ: Обележено 75 година од напада атомском бомбом

Танјуг

четвртак, 06. 08. 2020. у 08:42

ТУЖНА ГОДИШЊИЦА У ХИРОШИМИ: Обележено 75 година од напада атомском бомбом

Танјуг

У ХИРОШИМИ су се данас, на 75. годишњицу првог напада атомском бомбом у свету, огласила звона, а на церемонији, одржаној у смањеном обиму због корона вируса, градоначелник је позвао земље да одбаце "себични национализам" и уједине се у борби против свих претњи.

Улазак у Спомен парка мира у центру града, који обично преплаве хиљаде људи како би се молило, певало и нудило дизалице од папира као симбол мира, ове године био је ограничен и само су преживели и њихове породице могли да присуствују комеморативној свечаности, преноси Ројтерс.

Градске власти саопштиле су да су одлучиле да, упркос ширењу корона вируса, одрже церемонију, уз строге мере предострожности, због значаја који има 75. годишњица бомбардовања, у којем је убијено 140.000 људи.

"На дан 6. августа 1945. године, једна атомска бомба уништила је наш град. Тада се ширила гласина да овде ништа неће расти у наредних 75 година. Ипак, Хирошима се опоравила и постала симбол мира", рекао је градоначелник Казуми Мацуи.

Тог 6. августа 1945. године, у 8.15, амерички бомбардер Б-29 Енола Геј бацио је на Хирошиму атомску бомбу "Малиша" (Литтле Боy), уништивши град у којем је живело око 350.000 људи, а више хиљада је умрло касније од повреда и болести повезаних са зрачењем.

Грађани су данас, тачно у време када је бомба експлодирала, минутом ћутања одали почаст жртвама.

Градоначелник Мацуи присетио се пандемије грипе 1918. године, од које је преминуло више милиона људи и која је "терорисала свет" јер земље које су биле у сукобу у Првом светском рату нису могле да се заједнички суоче с том претњом.

"Накнадни пораст национализма довео је до Другог светског рата и напада атомском бомбом. Никада не смемо допустити да се та болна прошлост понови. Цивилно друштво да мора одбацити егочентрицни национализам и ујединити се против свих пријетњи", поруцио је Мацуи.

Комеморацији је присуствовао и премијер Шинзо Абе, али је број страних посетилаца био смањен.

Окупљени, којих је било знатно мање него претходних година, одржавали су физичку дистанцу и већином носили заштитне маске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Goran

06.08.2020. 10:38

Iako su nacistima sudilo u nimbergu a ostale pomagace odveli po americi A KADA SU BACILI BOMBE NIKO NIJE ODGOVARAO PA I JAPANCI SU LJUDI I LOD NAS KAD SU BOMBORDAVALI NIKO NIJE ODGOVARAO U IME DEMOKRATIJE SRAMNO NO ISTINITO

Dhc

06.08.2020. 11:26

Da se ovakve stvari nikada ne ponove moramo se boriti protiv zla kao sto su Engleska, Amerika, Truman, Bajden, Klinton, Soros, Klark, Ahtisari, Olbrajt, Bus, Obama, Rotsild. Onaj ko vodi politiku mira su Trump, Putin, Si dinping!!!