ВАНРЕДНО СТАЊЕ У БЕЈРУТУ: Притвор за руководиоце Луке, спасиоци трагају за преживелима из експлозије

Танјуг

05. 08. 2020. у 18:50

ВАНРЕДНО СТАЊЕ У БЕЈРУТУ: Притвор за руководиоце Луке, спасиоци трагају за преживелима из експлозије

Фото: ЕПА

СПАСИЛАЧКИ тимови трагају за преживелима у експлозији и претражују рушевине складишта вештачког ђубрива у бејрутској луци, у којој је, према досадашњим информацијама, погинуло 135 људи, рањено више од пет хиљада, а преко 300 хиљада остало без крова над главом.

Ројтерс извештава да се у наставку истраге и спасилачких напора очекује пораст броја лица која су погинула у експлозији каква се не памти у историји Бејрута, града који још увек вида ране из грађанског рата завршеног пре 3 деценије и који са напором настоји да превлада економске потешкоће које је донела пандемија корона вируса.

Према речима локалних званичника, експлозија у Бејруту чула се и осетила и на Кипру који је удаљен 160 км.

Председник Мишел Аун саопштио је да је 2.750 тона амониум нитрата, који се користи као ђубриво, али и као снажан експлозив, 6 година било ускладиштено без икаквих безбедносних мера.

Фото: АП

"Влада је одлучна да истражи и расветли овај догађај у што краћем року и да одговорне и немарне кривце приведе правди", обећао је либански председник.

Међутим, Ројтерс је пренео речи једног званичника блиског истражним органима који је предочио да је до стравичне екплозије дошло због "нечињења и из немара", нагласивши да званичне институције и судије пропустили да нареде уклањање опасних и експлозивних материја из складишта у бејрутској луци.

Власти су одредиле кућни притвор за све руководиоце и званичнике луке одговорне за складиштење опасног амониум нитрата још од 2014. године

Влада је наредила 2-недељено ванредно стање у Бејруту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)