РАЗВЕЈАНЕ СВЕ СУМЊЕ: Руски амбасадор открио шта је узрок експлозије у Бејруту

Новости онлине

05. 08. 2020. у 18:26

РАЗВЕЈАНЕ СВЕ СУМЊЕ: Руски амбасадор открио шта је узрок експлозије у Бејруту

Фото: Танјуг

ЕКСПЛОЗИЈА у Бејруту догодила се због кардиналних кршења техничке безбедности, рекао је Спутњику амбасадор Русије у Либану Александар Засипкин.

 

„Сигуран сам да се ни под којим околностима не треба бавити политичким шпекулацијама, а посебно ако је страдало на хиљаде људи“, рекао је Засипкин, коментаришући различите верзије о узроку експлозије, укључујући и терористички напад или бомбардовање.

„Према најубедљивијим информацијама, током ремонтних радова дошло је до пожара, а затим и до страшне експлозије у хангару, у коме је од 2014. године био складиштен амонијум, конфискован са поквареног брода, тако да је реч о кардиналним кршењима техничке безбедности“, рекао је амбасадор.

Према његовим речима, тренутно многи у Либану, „а у томе има велики део истине“, говоре да је трагедија одраз постојећих проблема у државним структурама Либана и интеракцији између департмана.

„То је био очигледан немар и непажња одговарајућих контролних органа, иако је, како је речено, питање одлагања експлозивне шалитре редовно било на дневном реду“, истакао је руски амбасадор.

Фото: АП

Подсетимо, терет који је синоћ експлодирао у Бејруту био је конфискован са молдавског брода, чију посаду су чинили украјински поморци. Према мишљењу локалних власти, експлодирало је 2.700 тона вештачког ђубрива које је стојало у складишту у луци од 2014. године.

Фото: Принтскрин

Брод је био регистрован на компанију из Панаме. Он је 2013. године испловио из луке Батуми (Грузија) и кренуо ка Мозамбику. Током пловидбе посада је открила техничке проблеме, због чега је брод и упловио у луку Бејрут 21. новембра 2013. године. Због комерцијалних претензија према власнику, и „Росус“ и терет су конфисковани, а посада је напустила брод.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

mazonskaprica

05.08.2020. 18:53

brejvik je nosio vestacko djubrivo ,sa ostalim bombama. onaj manijak sto je digao 1995 u Oklahoma Sitiju ,bila je bomba kućne proizvodnje isto od vestackog djubriva..itd itd mnog je na zapadnom svetu iskustva sa takvim bombama. Na istoku i medju arapima ih nema. nema takvih bombi itd. ne kazem nista konkretno ,ali malo vojnog eksploziva ,koji extremno podigne temperaturu i Najveca petarda na svetu...