ЉУДИ СУ ВРИШТАЛИ И ТРЧАЛИ, КРВАВИ: Сведочења очевидаца о експлозији у Бејруту - Видео сам ватрену куглу и дим изнад града... (ФОТО/ВИДЕО)

Новости онлине

05. 08. 2020. у 08:56

У ИЗУЗЕТНО јакој експлозији у уторак у близини центра Бејрута погинуло је више од 100 људи, а преко четири тисуће је рањено.

ЉУДИ СУ ВРИШТАЛИ И ТРЧАЛИ, КРВАВИ: Сведочења очевидаца о експлозији у Бејруту - Видео сам ватрену куглу и дим изнад града... (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: ЕПА

До експлозије је дошло у луци где се налазе складишта експлозива, али и ватромета и хемикалија.

Најснажнија експлозија која је погодила Бејрут последњих година затресла је град на начин да је део становника мислио да је престоницу погодио земљотрес.

Експлозија је створила ударни талас који је погодио већи део града, попуцала су прозорска стакла, рушили су се балкони станова.

На друштвеним мрежама појављује се све више снимака које показују размере разорне експлозије.

По снимцима на друштвеним мрежама, најпре се у луци видео светли дим, а потом је град затресла снажна експлозија. Они који су снимали одбачени су унатраг великом снагом ударног таласа.

- Видео сам ватрену куглу и дим изнад Бејрута. Људи су вриштали и трчали, крварили. Балкони су однесени са зграда. Прозорска стакла на високим зградама су попуцала и падала на улице - рекао је очевидац.

Становници су рекли да су прозорска стакла разбијена на кућама од Раоуцхеа на западу града, до 10 километара удаљеног Рабиеха. Дуго након експлозије чуле су се сирене хитне помоћи, а подручје су надлетали хеликоптери.

Општи хаос, стакло посвуда, Хитна помоћ није могла до повређених

- Чули смо неколико мањих експлозија и онда видели велики облак дима како се уздиже изнад складишта - кажу неки очевици, преноси Си-Ен-Ен.

- У Бејруту је владао општи хаос. Улице су дословно биле прекривене стаклом. Ући у град у предвечерје било је практично немогуће. Људи су били обливену крвљу, колима Хитне помоћи били је немогуће доћи до унесрећених. Видео сам 86-годишњу жену којој лекари пружају прву помоћ, тек је излетела из своје куће након експлозије - препричао је Сунива Росе, БиБи-Си-јев новинар који је био у Бејруту након експлозије.

- У стану ми је хаос. Сва стакла су разбијена, размере штете су екстремни. Чак је и у тржном центру удаљеном два километра цело прочеље сломљено. Штета није само у луци, већ је погођен цео Бејрут - додао је Би-Би-Си-јев дописник из Либана.

На Кипру, острву 180 километара северозападно од Бејрута, становници су рекли да су чули два снажна удара.

Премијер Хасан Диаб прогласио је за среду дан жалости.

(Индекс.хр)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)