МОСКВА УВЕК САВЕЗНИК: Лукашенко жали што је Русија променила "братски однос"

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

05. 08. 2020. у 08:31

БЕЗ обзира на то што је Москва променила "братске односе" са Минском и свела их на "партнерске", Русија ће увек бити близак савезник Белорусији, ма ко био на власти код нас и у Русији.

МОСКВА УВЕК САВЕЗНИК: Лукашенко жали што је Русија променила братски однос

AP Photo

Наши савезнички односи су непролазан фактор, рекао је Александар Лукашенко јуче, обраћајући се, уочи председничких избора 9. августа, нацији, из Дворца Републике у Минску.

Лукашенко је истакао да је његова земља на постсовјетском простору "једина спокојна карика у Евроазији јер Белорусија живи својом памећу".
- Русија се боји да нас не изгуби, а и Запад показује велики интерес, али наш одговор је познат: ми смо за сарадњу, а Русија ће увек бити наш близак савезник - рекао је Лукашенко.
Поменуо је и недавно хапшење 32 припадника руске војне приватне компаније "Вагнер" недалеко од Минска. Поручио је онима који су их послали да престану да лажу.
- Прво су говорили да су у транзиту и да је преко Инстанбула требало да оду у Судан, а сада тврде да су их послали у Венецуелу - казао је белоруски лидер. - А заправо су их упутили са задатком у Белорусију.
Говорећи о предстојећим изборима, Лукашенко је назвао супарнике "сиротицама које не знају шта раде, а раде шта су им газде написале да раде".

AP Photo

Учесници Фотографије кандидата за председничке изборе


Лукашенко је уверен да су у Белорусији добро направили што нису уводили карантин због короне, фабрике су радиле, није било раста незапослености.
- Док свет гладује, у Белорусији је невиђени род пшенице - казао је Лукашенко, и додао да треба да се престане са веровањем како ће "поштени избори да дају мистичну слободу бизнису". - Прави бизнисмени развијају се од нуле, а не од приватизације државне имовине.
Похвалио се да у Белорусији нису размазили своје чиновнике ни платама ни привилегијама, што је била јасна алузија на стање у Русији када су у питању руководиоци државних компанија који имају огромне плате и бонусе.
Говорећи о негативним факторима, Лукашенко је рекао да је због свађа са "Гаспромом" буџет Белорусије изгубио милијарду и по рубаља. На другој страни је хвалио Кину која је раширила економску сарадњу са Белорусијом, а у време епидемије короне руководство у Пекингу је послало медицинске уређаје.

идемо у пропаст

- Наша планета постепено, али сигурно, клизи у пропаст. Чини се да је довољно запалити обичну шибицу и планета ће експлодирати - рекао је Лукашенко. - Свет постаје све нестабилнији и непредвидљивији, а неслагања између држава и савеза накупљена током последњих деценија прелазе у критичну фазу сукоба.
УСТАВ
Лукашенко је предложио да се у наредних пет година промени устав, уз напомену да "то треба учинити на референдуму, а не на митинзима по трговима".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)