ПОВРАТАК У ШКОЛЕ ЋЕ ИЗАЗВАТИ ХАОС: Страх се шири Британијом, постоји само један начин да се то спречи

Новости онлине

04. 08. 2020. у 09:54

ПОВРАТАК У ШКОЛЕ ЋЕ ИЗАЗВАТИ ХАОС: Страх се шири Британијом, постоји само један начин да се то спречи

Фото: Depositphotos

ПОВРАТАК деце у школске клупе у септембру изазваће разарајући други талас ковида-19 који би могао да инфицира дупло више људи него у првом налету.

Једини лек за ово, кажу стручњаци, јесте да се систем тестирања и праћења контаката драстично побољша.

Уједињено Краљевство, као и остатак света, већ дуго дебатује о повратку деце у школу. Научници упозоравају да ће то изазвати велику здравствену кризу и нови талас чији ће врхунац бити у децембру.

Међутим, они кажу и да се овај најцрњи сценарио не мора догодити, али само уколико се систем тестирања и праћења контаката драстично побољша.

Њихове прогнозе кажу да, да би Енглеска избегла други талас, систем мора да издвоји макар 68 одсто заражених и њихових контаката. Са оваквим системом какав данас има Енглеска, то је немогуће.

За сада, кажу експерти, открије се свега око половине контаката, а још мањи део заражених а асимптоматских се тестира. Постоји и део научника који сматра да треба увести оштра правила на другој страни, како би се покрило то отварање школа. Рецимо, затварање пабова и оштрије мере за окупљања у затвореним просторима.

Фото: Танјуг/АП

Борис Џонсон и чланови владе кажу да је повратак деце у школу "национални приоритет" и да се на плану безбедног отварања школа ради даноноћно.

Велика већина научника слаже се у оцени да ће, уколико то не буде изведено пажљиво, довести до другог таласа корона вируса. Тако би репродуктивни број "Р", који показује колико људи може да зарази једна особа са 1, што је идеално, скочио на 2 или 3, а врхунац заразе десио би се у децембру, закључују стручњаци.

(Блиц жена)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Dhc

04.08.2020. 10:31

Jasno je da država engleska vodi najpodmukliju politiku ikada stvorenu od prvog svetskog rata pa do danas. Svi problemi sa nasom zemljom, kosovom, kao i ostalim zemljama vodi upravo Engleska tvorevina. Kriju se iza Amerike jer ako malo bolje pogledate oni su je i stvorili. Svi problemi država odnosno njihove politike je u rukama Engleza.