ТАЈНА ЛАБОРАТОРИЈА НА ГРАНИЦИ СА РУСИЈОМ: Кинези ће истраживати најопасније патогене у "дупликату" Вухана

Новости онлине

03. 08. 2020. у 07:55

СЕДАМ лабораторија које би могле радити са најопаснијим патогенима, појавиће се у Кини до 2026. године, наводи се у кинеском националном програму за осигурање безбедности.

ТАЈНА ЛАБОРАТОРИЈА НА ГРАНИЦИ СА РУСИЈОМ: Кинези ће истраживати најопасније патогене у дупликату Вухана

Фото: ЕПА

За сада у земљи рада само једна таква лабораторија – у Вухану.

Лабораторија у Вухану је водећа, кроз коју ће се вршити међународна сарадња, између осталог и са Светском здравственом организацијом. Остале ће поделити области истраживања.

На пример, она која ће бити отворена у близини руских граница, у подручју Харбина, бавиће се зоонозним инфекцијама, којима припада и вирус корона. Том лабораторијом ће управљати Кинеска академија пољопривредних наука. 

- Харбин је центар провинције Хејлунгђанг, где се налазе многа природна жаришта вируса енцефалитиса, куге. Тако да је логично и оправдано то што ће се лабораторија налазити тамо. Кини је сада важно да интензивније израђује методе за откривање и борбу против природних жаришта инфекција које се срећу на њеној територији, као и да спречи доношење тих инфекција из других држава - рекао је листу "Известија" дописни члан Руске академије наука Сергеј Нетесов.

По његовим речима, и Русија у Хабаровску има сличну лабораторију. Пошто је њено постојање оправдано постојањем неколико природних жаришта опасних инфекција на територији Хабаровског краја, њен рад не изазива никакве сумње код кинеске стране.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)