ПОЈАЧАНЕ МЕРЕ ЗАШТИТЕ ЗБОГ КОРОНЕ: Маске обавезне и на плажи, у Европи се уводе ШОКАНТНО ВИСОКЕ казне

Г. ЧВОРОВИЋ, дописник "Новости" из Париза

02. 08. 2020. у 23:12

НОШЕЊЕ маске и на отвореном све више постаје правило у Европи.

ПОЈАЧАНЕ МЕРЕ ЗАШТИТЕ ЗБОГ КОРОНЕ: Маске обавезне и на плажи, у Европи се уводе ШОКАНТНО ВИСОКЕ казне

Фото: Танјуг/АП

У затвореним просторима практично су постале саставни део свакодневице. На почетку пандемије инсистирало се на томе да "маске нису корисне". Испоставило се касније да су многе земље у западној Европи кубуриле са залихама, и да је то, заправо, био прави разлог за овај "савет".

У међувремену, много тога се променило. Данас су маске обавезне у градском превозу, ресторанима, тржним центрима... Али, све их више траже и на отвореним пијацама, стадионима, па чак и на плажама или на градским улицама, у регионима где је циркулација вируса нарочито активна, а флуктуација становништва велика.

Чак је и француски председник Емануел Макрон саветовао грађанима да маску носе напољу кад год то могу. Министар здравља Оливије Веран је у петак саопштио да префекти у регионима сада могу аутономно да прописују ову меру.

Власти више француских места увели су увакву обавезу.

Власници ресторана и продавница опомињу госте и нуде им маске, захтевајући да их носе, из страха да власти поново не прибегну мери карантина, што би било погубно за њихове професије.

 
1.000 евра износи казна за неношење маске у Италији
 

Белгија је отишла корак даље и наредила ношење маске напољу свугде где је велика концентрација људи. Слично је и у Каталонији. У Белгији, маске морају да се носе читавом дужином обале, на шеталиштима изнад плажа!

У Шпанији, Португалији, Италији, Немачкој, Аустрији, Белгији и Француској маска је обавезна у највећем броју затворених места. Казна у Француској износи 135 евра. За неношење маске напољу у овој земљи, тамо где је то обавезно, казна је 38 евра. Италијани су у одређеним деловима земље ову казну подигли на чак 1.000 евра!

Правила су, и даље, шаролика. У Холандији маска је обавезна само у превозним средствима, у Шкотској и Великој Британији и у тржним центрима. У нордијским и балтичким земљама и на Исланду, ситуација је опуштенија. У Финској, Шведској, Данској и Естонији ношење маске је само препоручено, док их у Норвешкој захтевају једино авионске компаније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)