СЛЕДИ ИМ КОНТРОЛА: Руски посланици без двојног држављанства

Б. Влаховић, дописник "Новости" из Москве

03. 08. 2020. у 13:26

СЛЕДИ ИМ КОНТРОЛА: Руски посланици  без двојног  држављанства

Фото RIA.RU

ПОСЛАНИЦИ руског парламента биће поново на специфичној "пасошкој контроли".

Они који имају двојно држављанство, неће моћи да буду у Думи и Савету федерације. Према допуни Устава и Закону о статусу чланова ових представничких тела, нико од њих не може имати друго држављанство, нити право на стални боравак у иностранству.

Председник Думе Вјачеслав Володин наложио је Комитету за безбедност и борбу против корупције и Комисији за питања контроле истинитости података о примањима и посланичкој етици да провере у Централној изборној комисији и другим органима да ли су тачне информације да један број посланика има и друга држављанства.

Предлог за проверу дао је посланик Думе из редова комуниста Денис Парфенов, који тврди да најмање 14 посланика има, осим руског, пасоше других земаља. Група посланика КПРФ обратила се не само портпаролима Думе и СФ већ и председнику Русије, као и Влади, и предала им списак по том питању сумњивих политичара. У списку, лане објављеном у недељнику "Аргументи недеље", пише да је тадашњих девет чланова владе и заменика министара имало двојно држављанство, као и четири губернатора, седам сенатора и 14 посланика Думе из свих партија.

Фото RIA.RU

ЛАЖНА ОПТУЖБА

РУСКА политичарка Јелена Мизулина, која се замерила геј популацији јер се упорно борила против хомосексуалних бракова, била је, у својству посланика Думе, оптужена да, осим руског, има држављанство Белгије. Истражни комитет Русије је утврдио да она нема ниједно држављанство осим руског. Белгија је, такође, потврдила да Мизулина није њихов држављанин.

У априлу ове године дошло је до вербалног конфликта између посланика КПРФ Дениса Парфјонова и портпарола Думе Вјачеслава Володина, који је замерио Парфјонову да пише на америчким друштвеним мрежама, а неко из сале је довикнуо да је он можда Американац и да то треба проверити. На то је Парфјонов казао да он осим руског нема друго држављанство, али "нека Јединствена Русија провери својих 39 посланика који имају документа других земаља".

Пошто је лидер фракције Јединствене Русије писмом замолио Парфјонова да објасни који су то посланици, комунисти су решили да подигну проблем на виши ниво и поручили да провером треба да се баве надлежни органи. Володин каже да ће посланици са два пасоша морати да врате мандате. Али, ако са покаже да је реч о инсинуацији, одговараће они који су је лансирали.

У Јељциново време немали број посланика Думе је имао држављанство Израела. Чињеница је и да су неки чланови бивше владе имали некретнине на Западу, али садашња политичка гарнитура је, кажу, прошла бољу проверу. У напрегнутим политичким односима Русије и Запада, они који имају имовину или им породице живе на Западу, могу бити жртве политичких и других уцена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)