ИТАЛИЈАНИ ВРАЋАЈУ НА СНАГУ УКИНУТЕ МЕРЕ: Министар здравља захтева обавезну дистанцу у јавном превозу

Milica Ostojić - Rim

02. 08. 2020. у 13:08

- Ако не вратимо на снагу укинуте мере дистанце у свим затвореним просторима и поред ношења маски, у свим возилима јавног превоза, у свим возовима у Италији, ризикујемо да преносимо вирус и поново морамо да вратимо на снагу најтеже мере, а то не можемо дозволити - рекао је Роберто Сперанца, министар здравља Италије.

ИТАЛИЈАНИ ВРАЋАЈУ НА СНАГУ УКИНУТЕ МЕРЕ: Министар здравља захтева обавезну дистанцу у јавном превозу

Фото: АП

Министар здравља Роберто Сперанца потписао је наредбу о враћању на снагу дистанце од најмање једног метра, као и обавезу ношења маске у свим средствима јавног превоза и возовима. То значи да ће свака друга столица поново бити празна, како је и било све до последње уредбе којом су "олабављене" мере дистанце.

Повећање броја позитивних на дневном нивоу у последње две седмице (које осцилира и креће се према бројки од 400) јасан је показатељ властима да се не сме занемарити тај феномен, као и да се не сме занемарити чињеница да постоје 132 тзв. мала жаришта у великом броју региона. Идеја да се укине дистанца у јавном превозу је већ критикована чак и од стране др Валтера Рикардија, саветника министра здравља.

- Управо дистанца доприноси безбедности у средствима јавног превоза, посебно онима на дугим линијама где људи седе на дистанци мајмањој од једног метра без обзира на маске на лицу.

Министар је најавио да поновно затварање не може да искључи ако ситуација настави да се погоршава.

- Ризик од нових затварања је могућ у зонама где су се развила или ће се развијати жаришта. Италијани су у протеклим месецима били изузетни, коректно су се понашали и морамо наставити тим путем. Ако схватимо да је неопходно да интервенишемо још јаче у неким зонама урадићемо то без колебања. Сада су нам школе најбитнија тачка и морамо их отворити тек кад будемо били потпуно сигурни - закључио је министар.

Италија је и према писању Њујорк тајмса постала "од кошмарног епицентра модел и у стању је да даје лекцију остатку света". О тврдом затварању у којем је живела Италија, лист подвлачи да су "италијанске власти одлучиле да ставе људске животе испред економије", Италија је "била место које је требало избегавати на све начине а данас је модел обуздавања вируса".

Тако је Италија још једном похваљена од стране Њујорк тајмса за управљање ситуацијом током ванредног стања након избијања епидемије и "у стању је да даје лекцију остатку света, својим суседима и САД", подсећајући на речи председника Доналда Трампа од 17. марта када је Италија била усред корона вируса: "Гледајте шта се догађа у Италији. Не желим да сам на њиховом месту". Амерички лист закључује да се сада ситуација потпуно променила, а Пол Кругман, добитник Нобелове награде, већ је раније потписао коментар са насловом "Зашто Америка не може да буде као Италија" .

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)