АМЕРИКАНЦИ СТЕЖУ ОМЧУ ОКО ВРАТА „ХУАВЕЈА“: Шта се дешава са кинеским гигантом

Новости онлине

субота, 01. 08. 2020. у 14:45

АМЕРИКАНЦИ СТЕЖУ ОМЧУ ОКО ВРАТА „ХУАВЕЈА“: Шта се дешава са кинеским гигантом

Фото: Депоситпхотос

САД ограничавају улазак у земљу запосленима у кинеским ИТ компанијама, Велика Британија је искључила „Хуавеј“ из британске 5Г мреже. Трговински рат са Америком све више стеже омчу око врата кинеског технолошког гиганта.

Амерички државни секретар Мајк Помпео саопштио је да се ограничава визни режим за поједине запослене у кинеским ИТ компанијама, што се пре свега односи на запослене у компанији „Хуавеј“ и другим организацијама, које подржава кинеска влада. Политичар је изјавио да су запослени у таквим организацијама „тројански коњи обавештајне службе“.

Поред тога, повод за нове санкције биле су и оптужбе на рачун „Хуавеја“ да крши људска права и да доприноси цензури коју спроводи Комунистичка партија Кине.

Са друге стране, Велика Британија је до последњег била главни савезник „Хуавеја“ у борби са западним светом и нису имали ништа против тога да Кинези изграде 5Г мрежу у њиховој земљи. Међутим, недавно се тај неформални савез распао. Званичници су саопштили да земља одустаје од услуга „Хуавеја“ – према препоруци Националног центра за сајбер безбедност.

Неће само Кинези бити на губитку због те одлуке. Према речима британских званичника, искључивање „Хуавеја“ ће успорити развој 5Г мреже на три године, а привреда ће претрпети губитак од око 2,5 милијарде долара.

Амерички медији пишу да се Британија одлучила на тај корак страхујући од америчких санкција.

Када је реч о остатку Европе, Пољска је већ ограничила активност „Хуавеја“ у земљи, док се Немачка премишља. Међутим, Американци врше политички притисак. Трамп премешта своје трупе у „земље које то заслужују“, односно у Пољску, а раније је уцењивао Немачку да ће Вашингтон ограничити размену обавештајних података са Берлином ако не одустану од сарадње са „Хуавејом“.

Од сарадње са „Хуавејом“ када је реч о постављању 5Г мреже одустале су и Чешка, Данска, Летонија, Румунија, Шведска, и то само у Европи. Од снабдевања опремом кинеског технолошког гиганта одустали су поједини оператери у Индији, Аустралији, Јужној Кореји и Јапану.

„ХУАВЕЈ“ И РУСИЈА

У поређењу са остатком света западније од Кине, односи Русије и „Хуавеја“ су одлични, за шта постоји више разлога.

Русија не поседује сопствену инфраструктуру за постављање 5Г мреже, стога земља успоставља односе са онима који имају производне капацитете. Бирајући између кинеског „Хуавеја“ и европске „Нокие“ и „Ериксона“, руски мобилни оператери дужи временски период предност дају доступнијој кинеској опреми. „Хуавеј“ такође показује искрено интересовање за Русију. Кинеска компанија је прошле године најавила четвороструко ширење руског огранка система „Истраживање и развој“, што ће успорити одлив мозгова из Русије.

Поред тога, технолошки гигант је спреман да сарађује и са локалним ИТ компанијама у Русији.

ОДБАЦУЈЕ СВЕ ОПТУЖБЕ

Од првог дана „Хуавеј“ одбацује све оптужбе, изнете против компаније. Тврде да нису повезани са кинеском владом и често изражавају наду да ће се сукоби са САД што пре решити.

Када је реч о Европи, представници компаније су били спокојни, рекавши да је корисницима важно пружити слободу избора и да ће сами схватити ко им доноси највећи профит.

Међутим, када је Велика Британија искључила „Хуавеј“, компанија је молила владу да ревидирају одлуку. Таква реакција је јасна, јер ће због раскидања сарадње са Британијом компанија претрпети велике губитке, посебно ако се узме у обзир да је „Хуавеј“ у последње време много улагао у тај регион, надајући се најбољем исходу.

Док чврст савез Русије и Кине на примеру „Хуавеја“ може променити имиџ технолошког гиганта у очима других земаља, оно што би сада најмање погодовало „Хуавеју“ јесте да од њега, по узору на остале, „окрену главу“ Немачка или, рецимо, Француска, где „Хуавеј“ гради фабрику за производњу опреме за 5Г.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

MALI PERICA

02.08.2020. 11:24

kako su glupi za to vreme ce kinezi da razviju celu mrezu 7G kod njih u rusiji u indiji ,pakistanu ,iranu ,neke africke zemlje,i japan ce da prihvati...kada ameri budu shvatili sta su uradili da je trecina sveta u komunikaciji otisla daleko ispred njih( Kao sto su rusi sa supersonicnim raketama i radarima) ima da polude a tad ce im opet raditi kinezi i to jako skuplje...... ameri pizde sto imaju laznu ekonomiju ,lazan standard,najzaduzenija zemlja na svetu sa standardom.

ZALIV tacka NET

19.08.2020. 04:22

Naprotiv, cine veliku uslugu Huawei kompaniji jer ce sami sve to razvijati umesto da zavise od nekoga. Samo Huawei i Apple su u stanju da sami prave i hardver i softver, Huawei je samo trenutno u problemu jer se ovo desilo iznenada a za 1god najkasnije dobijamo trecu platformu koja ce biti bolja od android platforme. Ameri ne mogu nista osim da sputavaju Huawei odredjeno vreme a kad sve prodje Huawei kompanija ce biti daleko mocnija