ЛУКАШЕНКО МЕЊА ТАКТИКУ ПРЕМА ОПОЗИЦИЈИ: На опозиционом митингу у Минску окупило се више од 60 хиљада људи

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

01. 08. 2020. у 13:39

ФАВОРИТ на председничким изборима у Белорусији који ће се одржати деветог августа Александар Лукашенко променио је тактику против опозиције.

ЛУКАШЕНКО МЕЊА ТАКТИКУ ПРЕМА ОПОЗИЦИЈИ: На опозиционом митингу у Минску окупило се више од 60 хиљада људи

Фото Тањуг АП

На великим демонстрацијам у Минску на којима се како тврде организатори окупило преко 60 хиљада људи није било никаквих сукоба полицајаца и демонстраната.

Лукашенку није у интерсу да у свет одлазе фотографије како његова полиција туче и хапси демонстранте. Сви учесници митинга морали су да продју кроз детекторе како не би могли унети оружје или металне шипке. Полиција никога није хапсила.

Белоруски политиколози тврде да је митинг опозиционера у Парку пријатељства народа био највећи у последњих 26 година од доласка на власт Александра Лукашенка. Велики број људи различите доби окупио се да да подршку опозиционом кандидату Светлани Тихановској.

То што су сви морали да прођу кроз детекторе метала у полицији су објаснили да је то зато што постоји опасност да “непријатељи из иностранства,, организују провокације па чак и диверзије. Пре пар дана у санаторијуму ,,Белорускиња,, покрај Минска ухапшена су 32 човека приватне руске војне компаније који су објашњењу Москве требали да преко Минска авионом полете у Инстамбул а затим у једну афричку земљу. Међутим њих је белоруска полиција доживела као потенцијалне провокаторе на изборним скуповима.

Светлана Георијевна Тихановска (38) непланирано је постала звезда предстојећих предстојећих избора у Белорусији. Пошто Централна изборна комисија није дозволила да кандидат на изборима буде њен муж који се налази у затвору, познати блогер и критичар Сергеј Тихановски она је одлучила да изађе на мегдан садашњем белоруском председнику.

Тихановскаја је по професији преводилац. Завршила је у Мозиру у Гомељској области Белорусије филолошки факултет - енглески и немачки.

Судећи по социолошким истраживањима убедљиви фаворит је Александар Лукашенко и убедљиво ће победити. Социолози тврде да ће Лукашенко добити око 72 посто гласова а Светлана Тихановскаја 7,5 посто. Чињеница је да Тихановскаја има све више присталица али ипак она има само теоријске шансе да победи ,,незамењивог Батку,, тј. Александра Лукашенка.

Тихановскаја каже да ако победи Лукашенка не намерава дуго да остане на председничком месту већ ће брзо расписати нове поштене изборе а пре тога ће распустити садашњу и изабрати нову Централну изборну комисију. Обећава да ће ослободити све политичке затворенике.

Централна комисија није дозволила да учествују у изборима два најјача супарника Александру Лукашенку банкар Витор Бабарико и бивши дипломата и Лукашенков дугогодишњи сарадник Сергеј Цепкало.

Бабарико је у затвору зато што није могао да докаже порекло веће суме новца нађене код њега, а Цепкало је имао велики број невалидних потписа на спску подршке. Виктора Бабарика су садашње власти оптужиле да је Гаспромов човек а са том руском компанијом задњих месеци Лукашенко води велику битку око цена.

У Гаспрому кажу да Белорусија треба да врати велики дуг док Лукашенко тврди да нису ништа дужни и да им руски енергетски гигант треба продавати гас по ценама које има за земље у западној Европи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)