ИТАЛИЈА ОДЛАЖЕ ПОПУШТАЊЕ МЕРА: Корона одбија да попусти

Милица Остојић

31. 07. 2020. у 12:56

ИТАЛИЈА ОДЛАЖЕ ПОПУШТАЊЕ МЕРА: Корона одбија да попусти

Фото: Танјуг

ЗБОГ страха да ситуација не измакне из руку у Италији је донета одлука да се извесна отварања планирана по последњем Декрету за 1. август одложе макар за десетак дана док се не схвати да ли ће наставак свакодневног увећања броја позитивних на корона вирус да се "смири" или не.

Нема отварања дискотека, сајмова, сала за плес у затвореном простору, да би се догодило оно што је евидентно у неким земљама ЕУ као што су Шпанија, Француска и Немачка, али и у неким изван зоне ЕУ. Јер, увећање  позитвних у Венету, Ломбардији и изненађујуће на Сицилији, поручују из тзв. режијске кабине састављене од Министарства Здравља, и Високог санитарног института, не допуштају да се опустимо и доведемо у питање све до сада постигнуто уз огромне жртве грађана.

Јучерашње увећање броја заражених (386, више за 97 од претходног дана) истински забрињава и не мање увећање броја оних који се налазе на интензивној терапији (9 више него претходног дана) као и увећање броја оболелих смештених у болницама Ковида на разним оделењима (увећање у једном дану од 731 на 748).

Константно се откривају нови позитивни у тестовима међу асимптоматичним, забрињавајуће је колико се увећава број у Венету, у једном дану њих 200, жаришта су у Венецији, Тревизу (8 заражених у једном ресторану у познатом летовалишту Језоло), на Сицилији где је био константно мали број заражених јуче се стигло до 39, од тога 28 позитивних међу мигратнима који су се искрацали на том острву.

Продужење датума ванредног стања у Италији до 15 октобра, а предлог је иницијално био до 31 децембра, потом до 31 октобра, резултат је Владиног компромиса јер је опозиција инсистирала да се не продужава тај рок, сада видевши сутуацију која није ни мало охрабрујућа, вирус циркулише свуда, ћути се на одлуку да се извесна отварања одложе и да се сачека десетак дана како би се добило у времену да се процени развој овакве ситуације са увећањем броја позитивних, којем доприносе више непредвиђених ситуација, потом окупљања младих на трговима и неодржавање дистанце у забавама ноћног живота али и велики број "увезених" позитивних који су се вратили у Италију из неких земаља где је зараженост корона вирусом огромног обима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)