ПРВИ У СВЕТУ РЕГИСТРУЈУ ВАКЦИНУ ПРОТИВ КОРОНЕ: За Русе бесплатно и добровољно

Б. ВЛАХОВИЋ/ Москва -од сталног дописника „НОВОСТИ“

31. 07. 2020. у 07:52

ВАКЦИНА против ковида 19 коју су направили у Институту "Николаја Гамалеја" у Москви биће регистрована до 12. августа, а од 15. августа ће отпочети да се примењује.

ПРВИ У СВЕТУ РЕГИСТРУЈУ ВАКЦИНУ ПРОТИВ КОРОНЕ: За Русе бесплатно и добровољно

Фото: VP.ru

У току је завршна процедура и експерти сада треба да дају сагласност да би се издала службена регистрација и дозвола за широку примену вакцине.

Први корисници биће људи из оних професија које се најбрже могу заразити и који су најизложенији. Међу њима су полицајци, војници, учитељи и наставници. Очекује се да ће масовна вакцинација у Русији почети кроз пола године. Лекари очекују да ће грађани моћи да се вакцинишу у домовима здравља у јануару и фебруару 2021. године.

Најављено је да ће Руси добијати вакцину бесплатно и неће бити обавезна. Колика ће бити њена извозна цена засад се не зна. Али сигурно је да ће бити међу најјефтинијима. Засад је најскупља америчка коју ће производити "Модерна" и коштаће између 50 и 60 долара за две дозе. Америчка компанија "Фајзер" и немачки "Бионтех" продаваће своје за двадесетак долара, по једној дози. Британско-шведска "Астра-Зенека" своје дозе "цени" од три до четири долара.

То што ће Русија прва регистровати своју вакцину многи доживљавају као ствар државног престижа. Тако је Кирил Дмитријев, генерални директор Руског фонда директних инвестиција, упоредио прављење вакцине против короне са лансирањем првог сателита у космос.

- Као што су били зачуђени кад су први пут чули сигнал из космоса, тако ће Американци бити шокирани кад виде да су Руси први регистровали вакцину - каже Дмитријев.

Клиничка испитивања на групи од 20 добровољаца завршена су 20. јула у војној болници "Бурденко" у Москви. Такође су успешно спроведена истраживања у клиници при Медицинском универзитету Сеченова.

Почело је испитивање и друге руске вакцине коју су направили научници центра "Вектор" у Новосибирску. То је потврдила професорка др Ана Попова, главни санитарни лекар Русије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Milos

31.07.2020. 09:30

..."Klinička ispitivanja na grupi od 20 dobrovoljaca završena su 20. jula" ... Na 20 ljudi?!?!? Na 20 ljudi?!?!? Pa ljudi moji, da li je ovo neka sala ili greska? Da li su ovi ozbiljni? Ne znam za ostale, ali ja 1000000% necu dozvoliti na mi neko da vakcinu, koja ce me navodno spasiti od Korona virusa, a koja je pre toga testirana na 20 ljudi! Totalno NEOZBILJNO sve ovo.

Milos

31.07.2020. 20:00

@Miloš Drugi - @Milos Drugi Ja da procitam tekst jos jednom? Ocigledno da ga TI nisi procitao! "Klinička ispitivanja na grupi od 20 dobrovoljaca završena su 20. jula u vojnoj bolnici "Burdenko" u Moskvi. Takođe su uspešno sprovedena istraživanja u klinici pri Medicinskom univerzitetu Sečenova." Sta nisi razumeo u ovom tekstu?

Nikola

31.07.2020. 15:53

Ameri ce bas bit jako uznemireni sto ste vi registrirali prvi vacinu protiv corone?Kompleksi su cudo!Dobro ste me nasmijali,ali vi nikad necete dostici razinu razvjjenog Zapada.E to vas boli Rusi a i sve ove rusofile!