КОРОНА ЈОШ ХАРА ИТАЛИЈОМ: Иако малих димензија, жаришта се не смирују

Специјални дописник из Рима Милица Остојић

30. 07. 2020. у 19:26

САМО тренутак непажње и већ се бележе нови позитивни на корона вирус, посебно забрињава што међу њима има изразито велики број младих, а изненађујуће је то што се откривају и заражена деца.

КОРОНА ЈОШ ХАРА ИТАЛИЈОМ: Иако малих димензија, жаришта се не смирују

Фото: Depositphotos

У Лацију је јуче откривено нових 11 заражених, данас поново 11, а о случају од 3 јуна не смирују се полемике у тумачењима, када је откривена зараза код двоје деце, дечак од 5 година и сестрица од 14, обоје из Рима, дечак је похађао летњи центар за забаву, а девојчица је учествовала на забави у част краја школске године у једном ресторану. Оба родитеља резултирају и на поновљеним тампоин тесту негативни. Контролисане су све особе са којима су била деца у контакту и на школској вечери, у играоницама, такође и особље ресторана који је сада затворен из превентивних разлога и не налази се пореко заразе.

У Риму се бележи 7 нових случајева позитивних који су се вратилки из Бангладеша, а откривен је случај бебе од 10 месеци која се вратила са родитељима из Пакистана. У Риму и читавом Лацију ради се тапетно серолошки тест код свих санитарних радника и снага јавног реда, апотекара, тако је тестом у региону Лацио од 3 јуна откривено 327 оних којис су били асимптоматични а на тампон тесту позитивни.     

Расте број зараженбих и у другим регионима и стварање тзв.малих жаришта, у Муђелу, провинција Фиренце, млади су се дружили на тргу, резултира 18 позитивних на крају укрштених контрола  и сада је 300 њих из три околне општине у карантину из превентивних разлога, сви заражени имају између 18 и 30 година а позитиван је и дечак од 13 година.

Данашња санитарна слика Италије потврђеје колико је крхка свакодневна слика у епидемиолошкој кривуљи, већ пети дан узастопце расте број заражених на дневном нивоу, истина је да он осцилује, али од 22 јула стално је растао или се само нешто умањивао, данас је 386 (јуче је био 289), од тог броја само у Венету њих 112, Ломбардији 88, што забрињава, иако се број преминулих на дневном нивоу крече од 5 до 11, али сваки је дан је непредвидљив као данашњи где су преминуле три особе, што представља најнижи број од почетка ванредног стања.

Стога нас виролог Андреа Кризанти, са Оделења микробилогије Универзитета из Падове уверава да "није могућно претендовати да се 60 милиона Италијана константно, свакодневно, придржавају мера коије су на снази, деси се да неко погреши, потцени ситуацију, интертпретира лоше неку поруку каква је ситуација тих дана".

Његова порука је да треба прихватити чињеницу да ће ова ситуација моменталне појаве жаришта бити много учесталија у октобру и новембру, зато је потребно саопштавати становништву Италије да ризик постоји, да се не налазимо у једном заштићеном мехуру и да маске на лицу и дистанца не треба да буду напуштени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)