НАЛЕТ МИГРАНАТА ИЗ ТУНИСА И НЕМОЋ СИЦИЛИЈЕ: Ниједног више нећемо!

Милица Остојић

30. 07. 2020. у 12:37

У ПРОСЕКУ обалска стража успе да заплени 30 барки и гумењака у једном дану, сваког сата у просеку стигну два до три мања пловила и у њима толико илегалним миграната да се њихов број не може тачно ни идентификовати јер један део искочи на плажама и побегне, некоме снаге јавног реда уђу у траг некима не, позитивни на корона вирус или не, има упозорења да "Италија постаје ковид болница северне Африке".

НАЛЕТ МИГРАНАТА ИЗ ТУНИСА И НЕМОЋ СИЦИЛИЈЕ: Ниједног више нећемо!

Фото: ЕПА

Министар Унутрашњих послова Лућана Ламорђезе отворено изражава очај, објашњава да се чини све што је у моћи државе, али да су снаге јавног реда немоћне да опслуже све, позвана је војска у помоћ да надгледа обалу и путеве, апелује да се поради са регионима у намери да се дистрибуирају широм земље. Међутим, региони северног дела Италије одговарају са великим и тврдим не, гувернери шаљу одлучну поруку: "нећемо више ниједног мигранта на смештај у наш регион, на првом месту је наша безбедност" и затварају , како луке, тако и све где је могућно да се приближе избеглице јер сматрају да су већ довољно дистрибуирани на њиховој територији.

Ко довози илегалне имигранте на италијанске обале? Туниски рибари са својим баркама, тако нису сумњиви на отвореном мору, у заплени барки када пристигну на разним местима на Сицилији, Лампедузи, у Агриђенту, на плаже. Пронађе се понека мрежа, сува, камуфлажа за нови начин заваравања италијанске обалске страже. Градоначелници на Сицилији су у тоталној невољи јер све већи број у том масовном приливу успева да побегне, чак са места где се врши тријажа или је требало да им се уради тампон тест, пресвуку се и улазе у град, мешају се са становништвом приказујући се као да они ту бораве већ дуже време, позитивни на корона вирус или не зна се.

Свакодневно се премести у друге центер на Сицлији њих више стотина, највише Тунижана, међу њима су и 23 особе које су уочене као већ избачене из Италије, ухапшене су и враћене авионом у Тунис. Споразум о спречавању тамошњих обалских стража за полазак миграната преко мора са Тунисом очигледно не функционише. Министар Спољних послова Луиђи Ди Мајо веома је грубо позвао Европу да се сети својих обавеза и одговорности када су у питању мигранти који се искрцавају на италијанске обале "Италија сама не може, потребан нам је заједнички напор у социјалном спашавању Италије", чини се да га нико и не чује. 

Колико је трагична ова новонастала ситуација и не види се на помолу како зауставити овакав прилив, а додаје се већ постојећој неразрешеној, говори и чињеница да су последње процене о броју илегалних имиграната у Италији истински застрашујуже, 491.000, а неки други прорачуни стижу и до бројке од 600.000. Само са либијске руте по дојавама тајних служби на почетку ове године очекивало се да ће кренути отуда у овој години них око 120.000 миграната, сада се међутим испоставља да је на сцени нови феномен полазака Тунижана из земље која није нити у рату, нити њени грађани трпе политички или расистићки притисак, они крећу у потрагу за бољим животом.

Нова невоља као последица овог ванредног стања па и санитарног од њиховог присуства и неизвесности због оних који побегну јесу протести туриста који желе да напусте локалитете где су дошли на једнодневни или дужи одмор а на плажама дословно између њихових тела протрчавају искрцани мигранти, снимају их туристи док беже, а барке и гумењаци одмах побегну ако их не пресретна обалска стража. Туристи из Порто Емпедокле којима није стигао брод за повратак морали су да преспавају где је ко нашао смештај, траже да им се врати новац за бродску карту, тако пуца и туризам на неким дестинацијама на Сицилији. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)