ПОСЛЕ ХАПШЕЊА У МИНСКУ: Плаћенике ,,Вагнера,, сматрају диверзантима

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

30. 07. 2020. у 12:45

ИСТРАЖНИ органи Белорусије покренули су кривични поступак против 32 човека из руске приватне војне компаније ,,Вагнер,, који су у среду били ухапшени у близини Минска у једном санаторијуму.

ПОСЛЕ ХАПШЕЊА У МИНСКУ: Плаћенике ,,Вагнера,, сматрају диверзантима

Фото: МУП Белорусије

Њих терете да су дошли у Белорусију да припремају терористичке акције,изјавио је секретар Савета безбедности Белорусије Андреј Равков.Он додаје да је у Белорусију стигло око 200 људи који су требали да подпирују нереде на протестима уочи избора.

Пре пар дана председник Александар Лукашенко је изјавио да се уличним протестима у Белорусији могу придружити ,,специјално обучени странци, професионални војни бандити који зарађују на провокацијама у разним земљама,,.

У Русији за сада нема службеног коментара јер се очекује да ће из Минска добити комплетну информацију. У Савету федерације Русије кажу да Москва нема и није имала планове за дестабилизацију ситуације у Белорусији. Сенатор Владимир Џабаров каже да су односи између две земље добри и заједно се ради на образовању заједничке државе.

Посланик Думе (парламента) Леонид Калашњиков назвао је хапшење 32 грађанина Русије неспоразумом јер је Русија увек подржавала Александра Лукашенка.

Савет безбедности Белорусије којим је у среду поподне преседао Лукашенко одлучио је да појача контролу границе према Русији. Сви задржани људи су грађани Русије, а истрага је утврдила је њих 14 раније било у Донбасу. Они су стигли у Минск 25 јула, прво су били у хотелу а затим су се преселили у санаторијум где су били ухапшени 29 јула у 5 сати и 30 минута.

У руским медијима се тврди да су ,,Вагнерови,, војници били у транзиту и да су кренули у једну од афричких земаља. Као доказ за то је новац једне арапске земље као и картице за мобилне телефоне.

Посланик руске Думе Константин Косачов каже да Лукашенко оптужујући Русију заправо реже грану на којој годинама седи.

УКРАЈИНА ТРАЖИ ИЗРУЧЕЊЕ

Министарство спољних послова Украјине је саопштило да ће тражити од Белорусије да изручи оне ухапшене ,,Вагнерове,, људе који су ратовали у Донбасу. У Кијеву су вероватно свесни да ће се Лукашенко тешко одлучити на такав потез али је украјинским властима то пропагандни потез.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)