РУСКА ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ: Ево када креће масовна вакцинација

Novosti online

29. 07. 2020. у 12:56

РУСКА ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ: Ево када креће масовна вакцинација

Фото: Depositphotos

РУСКИ Научно-истраживачки центар „Вектор“ сматра да ће производња вакцине и масовна вакцинација против ковида 19 почети крајем 2020. или почетком 2021. године, изјавио је шеф лабораторије векторских система Центра Илназ Иматдинов.

- Према подацима са којима сам упознат, након регистрације препарата за вакцину, индустријски партнери спремни су да, између осталог, започну индустријску производњу лекова. И ако се не варам, то је или крај ове године или почетак следеће - рекао је Иматдинов за телевизију „Русија 24“, одговарајући на питање када ће моћи да почне индустријска производња и масовна вакцинација.

Према његовим речима, добровољци који сада тестирају вакцину су апсолутно здрави. Центар је примио много пријава оних који желе да буду тестирани, а за тестирање су одабрани најздравији.  

Он је такође рекао да је вакцина коју развија Центар одговара практично свима.

- Титри антитела код оних који су прележали блажи облик вируса корона трају само неколико месеци и питање је да ли ће се разболети у другом таласу - додао је он.

На питање да ли се слаже да би до почетка масовне вакцинације човечанство већ могло да добије колективни имунитет, а вакцинација изгуби смисао, Иматдинов је рекао да би „било добро да је заиста тако, али, нажалост, у овом тренутку, епидемиолошка истраживања указују на супротну ситуацију“.

„Када се људи разболе у лакшем благом облику, титри антитела остају неколико месеци, након чега они нестају“, објаснио је он.  

У Русији тренутно 17 научних института развија 26 варијаната вакцина против вируса корона.

Светска здравствена организација објавила је 11. марта епидемију новог вируса корона, ковид 19, за пандемију. Према последњим подацима, у свету је до данас заражено више од 16,9 милиона људи, од чега је више од 663 хиљаде умрло. У Русији је до сада забележено 828.990 случајева заразе вирусом корона, од којих је 13.673 умрло.

Спутњик

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)