ВАНРЕДНО СТАЊЕ НА СИЦИЛИЈИ: Мигранти масовно беже, блокирана лука Емпедокле

Милица Остојић - Специјално за "Новости" из Рима

27. 07. 2020. у 18:56

НА Сицилији је у току истинско ванредно стање. Из луке Емпедокле побегло је 120 Тунижана из центра за пријем којег је Цивилна заштита поставила на обали у луци, карабинијери и полиција су се дали у потрагу за њима, а становници Лампедузе од ноћас су блокирали луку.

ВАНРЕДНО СТАЊЕ НА СИЦИЛИЈИ: Мигранти масовно беже, блокирана лука Емпедокле

Фото: ЕПА

Центар је имао капацитет да прими 100 људи, а било је смештено 520 миграната, па је дошло до масовног бежања.

Гувернер Сицилије Нело Музумећи алармира "Сицилија није колонија", а у центру на острву тренутно борави 650 особа, а капацитет је 95.

Искрцавања се настављају, стигло је ноћас још 114 миграната у две барке, обалска стража је ушла у траг у заливу острва још једном великом пловилу са 70 Тунижана, међутим, још нису ни успели да их сместе и прођу процедуру санитарне контроле и пребацивања у друге центре, а већ је виђена нова барка са 44 мигранта из Бангладеша. Такође, Тунижани долазе и у малим пловилима директно на мол у Мадонини Лампедузе, а њих је зауставила обалска стража.

Становници Лампедузе блокирали су од ноћас приступ из луке ка молу, тамо је стигло и особље Дигоса (Државна полиција са специјалним истражним овлашћењима), полиција за имиграцију као и карабинијери.

- Све смо блокирали, не улази нико, не излази нико - поручују становници острва који не напуштају блокаду и поручују: уморни смо, сада је доста.

Протест је уследио у тренутку искрцавања 44 мигранта које је покупила на мору обалска стража.

- Тражимо два авиона да их пребаце, моментално, са острва јер смо у опасности од оних који су побегли као и од оних који су пристигли - поручују грађани.

Већ је побегло 100 мигранта у Калтанисети, њима се додају Тунижани побегли на острву Пантелерија, а додају се и сви остали који су побегли, а не зна се где.

Нико на острву не оптужује за одговорност снаге јавног реда, оне чине што је у њиховој моћи и становници су им захвални, али упућују оптужбе на рачун Владе у Риму. Гувернера Сицилије Нела Музумећа тврди да званичници окрећу главу од реалности.

- Очекујем респект према Сицилији, не може да буде третирана као колонија, ми смо били на располагању да пружимо помоћ, али тражимо реципроцитет, међутим видимо да миграторски феномен има много импровизације и површности - нагласио је Музумећа.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)