ПРЕМИНУЛА ПРВА ПРОТИВНИЦА ГОРБАЧОВА: Одлазак доследног комунисте

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

27. 07. 2020. у 13:39

ЛЕЊИНГРАДСКА професорка Нина Андрејева која је постала позната не само у СССР-у већ и шире јер је прва јавно 1988 године критиковала ,,оца перестројке", генералног секретара КПСС Михаила Горбачова, умрла је у 82.-ој години, у петак 24 јула.

ПРЕМИНУЛА ПРВА ПРОТИВНИЦА ГОРБАЧОВА: Одлазак доследног комунисте

Фото: Мк.ру

Вест о њеној смрти објавиле су не само агенције, већ и водећи московски ТВ канали. Због критике Горбачова и перестројке, Нина Андрејева је избачена са посла на Технолошком факултету где је предавала хемију.

Бројни текстови о њеној смрти су на неки начин њена посмртна рехабилитација, јер и у време популарног Горбија ,,демократске  власти" нису трпели  оне који су их критиковали.

Њени истомишљеници из нерегистроване Комунистичке бољшевичке партије саопштили су да је ,,престало да куца  срце пламене патриоткиње совјетске домовине, непоколебљиве бољшевичке, борца против опортунизма и ревизионизма у комунистичком покрету".

Нина  Андрејева  је ушла у историју  кад је њен текст под насловом ,,Не могу се одрећи принципа" објављен у листу ,,Совјетска Русија" 13. марта 1988. године у време кад  је Михаил Горбачов био на врхунцу славе, не само у СССР-у, него и на Западу. Њен текст је тада пренело више од 800 регионалних и градских издања широм СССР-а. У тексту је она наводила своје аргументе против перестројке.

Андрејева је критиковала присталице ,,леволибералног  социјализма" који у ,,прошлости СССР-а виде само грешке и злочине, а прећуткују велике успехе и достигнућа прошлости и садашњости". Било је то време кад су новине биле пуне текстова о Стаљиновом терору. Андрејева  није оправдавала терор, али јој је сметало што се не пише и говори о успесима које је постигао СССР у периоду Стаљинове владавине. Зато је добила етикету стаљинисте.

О њеном тексту је расправљао Политбиро КПСС дакле највише руководство а затим је  тадашњи главни  либерал у КПСС Александар  Јаковљев написао текст који је као редакцијски коментар објавила ,,Правда" у коме је била порука да ,,перестројка нема  алтернативу", и тако  су ,,стаљинистима и конзервативним  члановима партије" поручили да је њихово време прошло. Текст Нине  Андрејеве назван је ,,манифестом  снага антиперестројке".

Нина  Андрејева, не само у споменутом тексту, него и у бројним интервјуима, није оправдавала  злодела  учињена у  Стаљиново време, али је била против приказивања  историје само у црним тоновима. Она је  писала да данас мало кога збуњују личне особине Петра Првог, али сви знају да је у његово време Русија постала велика европска држава. Андрејевој је  сметало што се  руководство СССР-а  не бави  најбитнијим проблемима у свету. Она је писала да у време  док  у свету због глади умиру милиони , харају  епидемије  и  војни авантуристи  идеолози перестројке траже разраду ,,правног кодекса заштите  права животиња".

НОСТАЛГИЈА ЗА СОЦИЈАЛИЗМОМ

Због чега је на постсовјетском  пространству  још јака носталгија за социјализмом није  тешко објаснити. Дивљи капитализам је омогућио само малом броју људи  да на брзину  стекне  велико богатство и живи раскошно.

То богатство стварано у социјализму су приватизатори заправо отели од државе. Великој већини  нови систем је донео само неизвесност.За време социјализма осим  бесплатног здравства и школства грађани  су добијали станове ишли су на одмор  у  радничким одмаралиштима.Имали су  социјалну  сигурност.

Данас све то изгледа као  неки чудан  сан , а нови газде у  сваком тренутку могу  да оставе без посла кога год хоће.

Наравно део кривице сносе и они грађани који су наивно поверовали у обећања оних који су им причали бајке о новој будућности у капитализму.

Андрејева је била из  радничке породице, рано је остала без оца  који је погинуо на фронту. Била је одличан ђак а затим је завршила Технолошки факултет у Лењинграду  са ,,црвеном  дипломом"  где је касније предавала хемију. У КПСС је ушла 1966 године. 

Познати  руски писац Александар Проханов каже да је Нина Андрејева била обична руска жена, комунисткиња која није могла да трпи и гледа како се милиони људи ,,одричу вредности" и ,,издају идеологију којој  су припадали". Проханов тврди да је текст Нине  Андрејеве био пророчански.

Неоспорно је једно да су многи били чланови партије само због каријеризма и брзо су променили ,,уверење" и прешли  на страну оних који су преузели власт. Али тај  феномен је виђен у свим бившим  социјалистичким земљама.

Главни  проблем Михаила Горбачова и његових најближих сарадника је био тај што они нису знали како да реформишу  земљу и решавају не  само питање  слободе говора  већ и животног  стандарда. ,,Перестројка" је имала демократско паковање, али нити један  економски проблем није решила. Због  демократизације медија и отварања граница народ је видео  како се живи у суседним  европским земљама, али Горбачов и његова  екипа нису знали   како да оживе  трому  совјетску привреду. Истине ради мора се рећи да су у време Горбачова биле јако ниске цене нафте због чега државни буџет није могао брзо да се пуни. Осим што је много трошио на војску, СССР је финансијски помагао многе афричке и друге земље социјалистичке оријентације.

Велики грех  који Горбачову не могу да опросте многи старији људи је био тај што је дозволио Борису Јељцину да  развали СССР. Због тога је Михаил Горбачов одмах после Јељцина  други на ранг листи најомрзнутијих руских политичара у послератној историји.

За разлику од њих Владимир Путин је настојао да не повреди осећаје старих генерација, који су не само ратовали за своју земљу већ и изградили  привредне гиганте  који и сада успешно  раде. Због тога Путин има велику подршку ветерана, јер поштује њихова дела  и што је посебно важно совјетске историјске личности оцењује у контексту времена у којем  су  живели и радили.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)