НОВЕ МЕРЕ БРИТАНСКЕ ВЛАДЕ: Вожњом бицикла против ширења инфекције

Ј. Ж. С.

27. 07. 2020. у 08:47

НОВЕ МЕРЕ БРИТАНСКЕ ВЛАДЕ: Вожњом бицикла против ширења инфекције

Фото: Н. Карлић

ЛЕКАРИ опште праксе ће моћи да преписују бициклизам као начин на који пацијенти могу да се изборе са вишком килограма и биће то део нове владине стратегије за борбу против гојазности.

Они су навели да ће кључни изазов учинити да се људи осећају сигурније на бициклима у  градским подручјима. То ће, потврдили су, значити трошење огромних износа на одвојене бициклистичке стазе и сигурно паркирање бицикла.


- ЦОВИД-19 нам је свима отворио очи на тренутне и дугорочне ризике од гојазности. Премијер Борис Џонсон је јасно истакао како овај период треба искористити да бисмо сви постали здравији, активнији и како бисмо конзумирали квалитетнију храну - истакла је влада ове земље.

Џонсон, који већ дуго користи бицикл као превозно средство, лично се заинтересовао за нову стратегију, посебно откад је због коронавируса био присиљен да борави на интензивној нези у болници. Недавна истраживања показала су да је вожња бициклом до посла повезана са 46 одсто нижим ризиком од срчаних болести у поређењу са неактивним путовањем.

Две трећине, 63 одсто одраслих у Великој Британији има проблем са килограмима, од којих 36 процената има вишак килограма, а 28 одсто је гојазно. Слична је ситуација и у другим државама у Европи. Алармантан податак је и да свако треће дете узраста од 10 до 12 година има вишак килограма или је гојазно.

Седналачки начин живота већ сада показује своје резултате. Људи се све мање крећу, користе све више рачунаре, па чак и храну из оближњих продавница и ресторана наручују онлајн. Гојазност није само проблем са килограмима или естетски проблем, то је проблем целокупног здравља.

И када је ЦОВИД-19 у питању гојазне особе су у категорији која је у великом ризику од тежег облика ове болести. Пандемија је показала да гојазност представља велики проблем јер удвостручује шансу за смртни исход код оболелих од корона вируса. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)