ИГУМАНИЈА ДА ПРОДА МЕРЦЕДЕС: Поглавар Руске православне цркве Кирил тражи да свештеници буду скромни кад купују аутомобиле

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

25. 07. 2020. у 16:51

ПОСЛЕ велике буке која се дигла у московским медијима руски патријарх Кирил наредио је настојници Покровског манастира на Тагањки у Москви игуманији Феофанији(Мискиној) да прода недавно купљени "Мерцедес Бенц" С класе.

ИГУМАНИЈА ДА ПРОДА МЕРЦЕДЕС: Поглавар Руске православне цркве Кирил тражи да свештеници буду скромни кад купују аутомобиле

mk.ru

Патријарх је упозорио да се помоћ манастиру треба користити на социјалне и хуманитарне сврхе.

Поглавар Руске православне цркве Кирил је још једном рекао да свештеници не треба да корисне раскошне аутомобиле и да морају да буду скромнији код куповине превозних средстава.

Минулих дана московски медији су писали о томе да је Игуманија Феофанија купила "мерцедес" С класе за 9,5 милиона рубаља(1евро 80 рубаља).Феофанија очигледно воли скупе немачке аутомобиле јер јој је то четврти "мерцедес" на којем се возила.

Митрополит Иларион задужен за спољне послове у Московској патријаршији је пре пар годиуна преко ТВ у емисији "Црква и свет" објашњавао да свештеници не требају да купују скупе аутомобиле јер то нема никакве везе са правим служењем цркви.Додуше митропорлит Иларион је казао да се критика односи на богатије градове јер свештеници у провинцији и тако живе скромно јер су им и приходи мали.

Пре скандала са игуманијом Феофанијом пре неколико година новинари су писали о скупом аутомобилу епископа Нектарија из Орловске области.Његов скупо уређени џип "Тојота ланд крузер" имао је таблице које иначе имају владини аутомобили.

Игуманија Феофанија налази се на челу осим манастира и руководства два скупа хотела у Москви који припадају Руској православној цркви.

mk.ru

 

Скандал је почео кад су московски новинари напали игуманију Феофанију која хоће да се вози у скупим "мерцедесима" а није хтела да помогне финансијски свештенику Алексеју Голубеву да се лечи његов син Костја који је касније умро.Детету су биле потребне две скупе операције у Белгији за што је било потребно 320 хиљада долара.После тога уследили су напади на игуманију Феофанију.Наводно да женски манастир Покровски на Тагањки има велики приход од давања верника.

Иначе игуманија Феофанија је награђивана за свој рад и њој је својевремено патријарх Кирил уручио Орден Јевросиниије Московске 3 реда за добросавезсно вођење манастира.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)