АТИНА И АНКАРА У КЛИНЧУ ЗБОГ НАЈАВЕ ТУРСКЕ ПРЕТРАГЕ МОРСКОГ ДНА: Чије су ово воде?

Н.С.

22. 07. 2020. у 22:15

АТИНА И АНКАРА У КЛИНЧУ ЗБОГ НАЈАВЕ ТУРСКЕ ПРЕТРАГЕ МОРСКОГ ДНА: Чије су ово воде?

Фото: Танјуг/АП

СВЕ оружане снаге широм територије Грчке су у стању пуне приправности, јединице су хитно попуњене, а флота Ратне морнарице је распоређена у Егеју код кључних делова грчке поморске територије где је Турска најавила трагање за лежиштима природног гаса и нафте

Ратна морнатица Грчке је издала хитно обавештење којим је поништила истоветну турску најаву слања истраживачког турског брода "Орук Реис" у грчку зону експлоатације подморја. Сличан потез учинио је и Кипар, за делове Средоземља који му припадају, а где је Турска такође најавила сеизмичко истраживање подморја.

Ова одлука је поново подигла тензије Турске и Грчке због спорног коришћења морских подручја око грчких острва уз турско копно. Анкара је најавила и експлоатацију нафте уз обале грчког острва Крита која би требало да почне на јесен. Турска експлоатација нафте и гаса уз обалу Кипра почела је 2019.

Анкари је деценијама проблем што бројна грчка острва у непосредној близини турске обале Егејског мора Турској не допуштају успостављање Екслузивне економске зоне (ЕЕЗ). Тако је у интервјуу за лист Зидојче цајтунг турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу недавно изјавио да је "неприхватљиво" да мало грчко острво Кастелоризо, које је удаљено од Атине више од 500 километара, а од турског копна само три километра, има право на морску зону од по 200 наутичких миља у свим правцима.

Грчка и Кипар за сада одбијају преговоре о питању морске границе с Турском. Они сматрају да је то већ регулисано међународним уговорима. Међутим, ако би Анкара, Атина и Никозија одлучиле да се обрате независној институцији како би постигле нагодбу, у обзир би могао да дође Међународни суд правде у Хагу или међународни Арбитражни суд. Н.С.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)