"ЛОНДОНГРАД" У РУКАМА МОСКВЕ: Извештај британског парламента усталасао светску јавност

И. Станојевић

23. 07. 2020. у 06:45 >> 19:56

НЕМА доказа о умешаности Москве у британски референдум о "брегзиту", нити у неке друге кључне догађаје на Острву, али има потврде о изложености Велике Британије руском утицају.

ЛОНДОНГРАД У РУКАМА МОСКВЕ: Извештај британског парламента усталасао светску јавност

Фото: Танјуг/АП

После објављивања извештаја Обавештајног одбора британског парламента о Русији, западни медији "илуструју" спреге између две земље лансирањем новог имена британске престонице - "Лондонград"!

Извештај на 55 страница испитује могућу улогу Москве у потпиривању сукоба око стратешких политичких борби у Британији, укључујући референдуме о "брегзиту" 2016. и о независности Шкотске 2014. године. Закључак се, међутим, у овом документу не нуди, истиче амерички "Њујорк тајмс". Аутори извештаја навели су да не могу да говоре о ефекту руске кампање, јер британска влада ни у светлу мноштва показатеља није зазвонила на аларм.

Даунинг стрит број десет, наиме, није наложио истрагу о том питању, док су, како додаје лист, безбедносне службе биле невољне да саме предузму иницијативу. Обавештајци са налогом Кремља добро су обавили посао, констатују западни коментатори и додају да је "неколико влада у Лондону, током деценија игнорисало руски утицај на политичке прилике у домовини, те да је цех дошао на наплату".

"Фајненшел тајмс" указује на то да из извештаја Одбора за обавештајна и безбедносна питања, произилази не само да су министри затварали очи пред овим готово "опипљивим" доказима, него да су активно избегавали истрагу о претњи руског мешања. Овај "мањак радозналости" британске владе долази, према писању "Гардијана", као "снажан укор премијеру Борису Џонсону и његовој претходници Терези Меј".

Открива се и податак да је МИ5 на питање о евиденцији о потенцијалној улози Русије у референдуму, послао одговор на само шест редова. Престонички "Тајмс" оцењује да су разочарани сви који су се надали да ће извештај дати доказе о "уласку" руског председника Владимира Путина у британски изборни процес.

"Тајмс" истиче да је тек после руских хакерских операција против америчких демократа током председничких избора 2016. године, влада у Лондону "увидела ниво претњи из правца Русије". Касно, "утицај Москве у Великој Британији постао је нова нормалност".

БРИСАЊЕ

СЕГМЕНТИ извештаја су редиговани, али није извесно да ли су то урадиле безбедносне службе, или канцеларија премијера, или је то заједничка работа. "Гардијан" сумња да су делови документа обрисани пре из политичких него из безбедносних разлога. Упркос тријажи навода, извештај има поверљиви анекс који би могао да процури у јавност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)