ТРАМП ВОДИ УЛИЧНИ РАТ: Портланд гори, градоначелници против савезних трупа

Д. САВИЋ

21. 07. 2020. у 23:18

ТРАМП ВОДИ УЛИЧНИ РАТ: Портланд гори, градоначелници против савезних трупа

В.Н.

АНТИРАСНИ протести у САД започети пре скоро два месеца прерастају у рат на улицама великих америчких градова, док се распламсава сукоб између председника Доналда Трампа и демократских градоначелника и конгресмена.

Три и по месеца уочи председничких избора Трамп најављује слање припаднике савезних органа за спровођење реда у Њујорк, Чикаго, Филаделфију, Детроит, Балтимор, као и Оукленд, град у најбогатију и најнасељенију, традиционално демократску, државу САД, Калифорнију.

Градоначелник Чикага, трећег највећег америчког и незваничо највећег "српског" града у САД, Лори Лајтфут често Трампа критикује на "Твитеру", али државне и локалне власти Орегона, као и демократски чланови Конгреса, отишли су корак даље. Они траже од главнокомандујућег Трампа да из Портланда, где протести трају више од 50 дана, повуче припаднике јединице Секретаријата за унутрашњу безбедност.

Те јединице, које је ради заштите савезне имовине председник формирао од припадника различитих савезних агенција, укључујући Националну гарду и резервне снаге америчке армије, испалиле се сузавац у Портланду кад су, у недељу, учесници протеста рушили челичну ограду и запалили улаз у зграду федералног суда. Већинске демократе у Представничком дому траже да се утврди да ли су припадници Секретаријата за правосуђе и унутрашњу безбедност не само злоупотребили овлашћења у Портланду, већ и допринели ескалацији насиља.

Државни тужилац Орегона поднео је и тужбу против федералних агенција тврдећи да су агенти у камуфлажним оделима, у возилима без обележја, хапсили људе без основа. Трамп оштро узвраћа:

- Тамо су три дана и урадили су фантастичан посао за веома кратко време, без проблема. Грабе много људи и затварају лидере. То су анархисти! - поручује амерички председник.

МАСКА - ПАТРИОТСКИ ЧИН!

ТРАМП је објавио на "Твитеру" своју фотографију за заштитном маском: "Сви смо уједињени у напорима да победимо кинески невидљиви вирус и многи људи кажу да је ношење маски када је социјално дистанцирање немогуће патриотски чин. Нико није већи патриота од мене, вашег омиљеног председника", написао је Трамп у тренутку кад је у САД потврђено 3,7 милиона случајева ковида 19 и 14.500 хиљада смртних исхода.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)