ДОГОВОР ЛИДЕРА ЕУ: Споразум о пакету помоћи чланицама од 750 милијарди евра

Горан Чворовић

21. 07. 2020. у 21:00

ДОГОВОР ЛИДЕРА ЕУ: Споразум о пакету помоћи чланицама од 750 милијарди евра

В.Н.

ДОГОВОР! Овом речју, исписаном на енглеском језику, преко "Твитера" је јуче, у пет сати и 31 минут, председник Европског савета Шарл Мишел означио крај маратонског самита ЕУ започетог у петак. Лидери земаља чланица успели су, у Бриселу, ипак да се договоре о пакету финансијске помоћи за ублажавање кризе изазване епидемијом вируса корона у висини 750 милијарди евра.

Осим тога, утаначен је и буџет ЕУ за период од 2021. до 2027. године, "тежак" 1.074 милијарде евра. Недостајало им је 25 минута да потуку апсолутни рекорд из Нице, када се расправљало о великом проширењу Уније.

- Тражио сам да останемо мало дуже и сви су се смејали - поручио је, после исцрпљујућег састанка, холандски премијер Марк Руте, који је највише кочио договор и пет дана већини брисао смешак с лица.

Лидери после постигнутог договора нису крили задовољство.

- Историјски дан за Европу! - твитовао је, два минута после Мишела, председник Француске Емануел Макрон.

А пут до тога био је изузетно тежак. Почело је слатко, поздрављањем лактовима и дељењем рођенданских и венчаних поклона, уз сахер торту, да би се, затим, укрстила копља. Штедљиви блок, у коме су биле Холандија, Данска, Шведска, Аустрија и Финска, притиснуо је кочницу, с циљем да скреше дарежљивост према "медитеранском клубу". Руте је "заледио" ситуацију, одобравајући само 160 милијарди евра помоћи, уз консензус и најаву вета.

У суботу, радну вечеру су напустили иницијатори плана Меркелова и Макрон, оставивши остале за столом. У недељу, Макрон је поручио пилоту да пали моторе, а колико је то "уплашило" Холанђане показује анегдота да је Руте на то одговорио тако што је затражио да му напумпају гуме на бициклу.

В.Н.

 

Курц је критикован због телефонирања, а Руте упоређен с Камероном пред британски референдум. Главе су се хладиле на тераси, у разговору са Шарлом Мишелом.

На крају, постигнут је споразум о 390 милијарди евра бесповратне помоћи за земље и регионе највише погођене епидемијом, уместо иницијално предложених 500 милијарди, док ће на располагању бити 360 милијарди за позајмице кроз кредите, уместо 250. Италији и Шпанији ће, тако, бесповратно припасти по 60 милијарди, а Француској 40.

Да би се одобровољили најскептичнији, уз снижавање висине субвенција морала је и да им се повећа висина повраћаја из заједничког буџета, од додатних 22 одсто за Холандију (1,92 милијарде) до чак 138 одсто за Аустрију (565 милиона).

То је показало да немачко--француски двојац и није баш толико јак колико се мислило. Ипак, с друге стране, договор је постигнут. Ублажене су и предожене одредбе за контролисање трошења новца, уз услов праћења очувања климе и поштовања људских права, због чега су одахнуле Пољска и Мађарска.

НОВАЦ И СРБИЈИ

Вишегодишњи буџет за приступну помоћ у следећих седам година износиће 12,5 милијарди, одакле ће и Србија моћи да црпи средства. У претходном периоду овај фонд је износио 11,7 милијарди.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)