ТУНБЕРГ ДОБИЛА НАГРАДУ: Донирала милион евра

Танјуг

20. 07. 2020. у 19:01

ШВЕДСКА еколошка активисткиња Грета Тунберг (17) саопштила је данас да ће награду од милион евра коју је добила за хуманост од португалске фондације Гулбенкиан донирати групама које се боре против климатских промена и одбрану природе.

ТУНБЕРГ ДОБИЛА НАГРАДУ: Донирала милион евра

Фото: Танјуг/АП

Тунберг је награду добила за пружање медицинске помоћи аутохтоним заједницам у Амазонији током епидемије корона вируса и залагање да екоцид постане међународни злочин, преноси Ројтерс.

Тунберг је на свом Инстаграму објавила да је награда више него што је могла да замисли и да се нада да ће јој помоћи да учини још више добра свету.

"Сав новац од награде биће дониран кроз моју фондацију различитим организацијама и пројектима који помажу људима на линијама који су погођени климатском и еколошком кризом, посебно на глобалном југу", написала је Тунберг.

Прве две донације од по 100.000 евра биће уплаћене на рачун СОС Амазоније групе која снабдева медицинском опремом становнике Кишних шума у Амазонији.

Друге уплате биће усмерене на рачуне фондације "Стоп екоциду" која сарађује са међународним кривичним судом у Хагу а који процесуира особе одговорне за деструкцију природног света.

Тунберг је награду добила у конкуренцији од 136 кандифата из 46 земаља и та награда се додељује једном годишње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ЗАРАЖЕН МУШКАРАЦ: Први случај мајмунских богиња забележен на Малти