ПУТИН НА КРИМУ НАЈАВИО: Русија почиње да гради четири брода и две нуклеарне подморнице – истовремено

Новости онлине

20. 07. 2020. у 15:15

У РУСИЈИ почиње изградња нових бродова и нуклеарних подморница који ће ојачати борбени потенцијал Русије, рекао је руски председник Владимир Путин на церемонији поводом почетка изградње војних бродова на бродоградилишту „Залив“ на Криму.

ПУТИН НА КРИМУ НАЈАВИО: Русија почиње да гради четири брода и две нуклеарне подморнице – истовремено

Фото Тањуг АП

„Нови бродови ће бити опремљени напредним системима наоружања, контроле и комуникације на даљину. Они ће значајно ојачати борбени потенцијал Војно-поморске флоте, повећање њене стратешке способности“, рекао је Путин у Керчу.

Руски лидер је истакао да данас на три водећа бродоградилишта у Русији истовремено почиње градња шест нових бродова за далеке морске зоне.

„Овде у Керчу, почиње градња два универзална десантна брода, у Санкт Петербургу у фабрици 'Северно бродоградилиште' – две фрегате, а у Северодвинску, у предузећима 'Севмаш' – две нуклеарне подморнице“, објаснио је Путин.

Генерални директор предузећа „Севмаш“ Михаил Будниченко обавестио је том приликом Путина да предузеће „Севмаш“ почиње изградњу две подморнице „Воронеж“ и „Владивосток“, које ће моћи да носе хиперсонично оружје.

Путин је такође изјавио да се у кључним тачкама светског океана тренутно налази око 60 руских војних и помоћних бродова, а више од половине плови у далекој морској зони.

Путин је додао да у последње време руски бродови регуларно реализују такве походе.

Фото: Принтсцреен

„Војна поморска флота је увек поуздано штитила границе Русије и данас игра изузетно важну улогу у осигуравању безбедности Русије, одлучно штити националне интересе, помаже у одржавању стратешког биланса и стабилности у свету“, истакао је Путин.

Према речима руског председника, удео савремених бродова у Ратној морнарици Русије до 2027. године требало би да премаши 70 одсто.

„У протеклих осам година у борбени састав флоте уврштено је више од 200 бродова и пловила различите класе. Неопходно је наставити доследну реализацију државног програма за наоружавање како би до 2027. године код нас удео модерних бродова у Војно-поморској флоти био изнад 70 одсто“, прецизирао је Путин.

Он је додао да ће Русија наставити изградњу савремене и ефикасне флоте, бродова, који су опремљени обећавајућим наоружањем и техником.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)