БЕЛО ВИНО ЗА ЦРНЕ ДАНЕ: У Бриселу започео дводневни самит лидера ЕУ, посвећен кризи због ковида 19

Г. ЧВОРОВИЋ-СТАЛНИ ДОПИСНИК ИЗ ПАРИЗА

17. 07. 2020. у 23:28

САСТАНАК шефова држава или влада ЕУ, први уживо од почетка кризе изазване вирусом корона, обиловао је у петак - поклонима.

БЕЛО ВИНО ЗА ЦРНЕ ДАНЕ: У Бриселу започео дводневни самит лидера ЕУ, посвећен кризи због ковида 19

Фото Тањуг АП

Немачка канцеларка Ангела Меркел добила је, тако, за свој 66. рођендан неколико боца свог омиљеног белог "бургоња" од француског председника Емануела Макрона, на отварању дводневног ванредног самита у Бриселу, посвећеног двема изузетно важним темама, задуживању ради ублажавања економских проблема насталих због ковида 19 и вишегодишњем буџету ЕУ.

Макрон је имао пуне руке поклона. Уметничком сликом даровао је и премијера Португалије Антонија Косту, који је такође, истог дана кад и Меркелова, славио 59. рођендан. Истовремено, предао је сервис од порцелана из Севра, чувеног по квалитету, данској премијерки Мете Фредериксен, која се удала у среду. Поклоне су доносили и други.

Ови гестови показују да Европљани умеју и да поклањају, али је с поклоном у виду помоћи земљама до сада најтеже погођеним ковидом 19 ишло далеко теже.

ВЕЛИКЕ РАЗЛИКЕ

НЕМАЧКА канцеларка Меркел је рекла новинарима да шефове ЕУ очекују веома тешки преговори, алудирајући на дубоке разлике међу њима о темама које су на дневном реду.

- Сви улазимо у разговоре с пуно енергије, али морам да кажем да су разлике и даље веома, веома велике. Зато још не могу рећи да ли ћемо овај пут коначно доћи до решења - изјавила је Меркелова.

У петак се живо расправљало о француско-немачком предлогу да се ЕУ по први пут у историји задужи за 750 милијарди евра, на тридесет година, од чега би 500 милијарди било, у име европске солидарности, додељено секторима и регионима највише погођеним вирусом корона, док би 250 милијарди биле позајмице.

- Ово је тренутак истине за Европу - поручио је Макрон долазећи на састанак, додавши да је у игри европски пројекат.

Богати северњаци, предвођени Холандијом, међу којима су још и Данска, Шведска, Аустрија и донекле Финска, нису, међутим, обрадовани идејом да плаћају за сиромашне јужњаке. Неки од предлога су били да се новац обезбеди опорезивањем компанија из групе ГАФАМ ("Гугл", "Епл", "Фејсбук", "Амазон", "Мајкрософт"), највећих загађивача, пластике која се не рециклира, угљен-диоксида или неких финансијских трансакција.

Сума је огромна, а договор тежак.

Састанак на врху лидера ЕУ одржаће се у сали опремљеној средствима за дезинфекцију руку у којој је дезинфикована сва опрема, у седишту ЕУ у Бриселу, којем због здравствених мера, што је неуобичајено, неће присуствовати новинари.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)