ЛУКАШЕНКО ВЕЋ "ПОЧИСТИО" ПРОТИВНИКЕ: Сукоби у Минску после елиминације главних председникових опонената (ФОТО)

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

15. 07. 2020. у 23:35

СПРЕЧАВАЊЕМ два најјача опозициона представника, Виктора Бабарика и Валерија Цепкала, да учествују на наступајућим председничким изборима, Централна изборна комисија олакшала је Александру Лукашенку да и 9. августа победи и остане на челу Белорусије.

ЛУКАШЕНКО ВЕЋ ПОЧИСТИО ПРОТИВНИКЕ: Сукоби у Минску после елиминације главних председникових опонената (ФОТО)

Фото Тањуг АП

Чим је емитована вест да су опозиционери практично елиминисани из председничке трке, на улице Минска изашли су њихове присталице, које су се касније и сукобиле са полицијом. У уторак увече у Минску је ухапшено око 200 демонстраната.

Централна изборна комисија није дозволила да у изборима учествује Виктор Бабарико, бивши директор "Белгазпром банке, као ни Валериј Цепкало, некадашњи белоруски дипломата и бивши директор "Парка високих технологија" у Белорусији.

Белоруски Комитет државне безбедности тврди да је Бабарико добио из иностранства новац за изборе. Председник Лукашенко окривљује руководство руског "Гаспрома" да се мешало у белоруске изборе.

Фото Тањуг АП

 
 
 

Већ доста дуго Лукашенко води јавну полемику са руководством "Гаспрома", које инсистира да он врати дуг за потрошени гас, па да тек онда разговарају о новој цени. На другој страни Лукашенко каже да није ништа дужан "Гаспрому" и да је спреман да купује њихов гас по европским ценама, које су иначе далеко ниже од оних које Минску нуди руска компанија.

Од 18, јуна Виктор Бабарико и његов син се налазе у затвору јер је код њих пронађена већа сума новца за коју белоруске службе тврде да је добијена из иностранства. Њега је председник Лукашенко називао "кандидатом Москве".

А Валериј Цепкало је елиминисан јер је имао велики број нерегуларних потписа подршке. Сваки од кандидата је требало да достави 100.000 важећих потписа.

СКРОМАН

У белоруским медијима у среду је објављен извештај о приходима садашњег председника Александра Лукашенка за 2019. годину. Његов приход се у прошлој години састојао искључиво од његове плате и био је 117.068 белоруских рубаља (48.800 долара). У документ се, такође, наводи да Лукашенко нема имовину, аутомобиле ни деонице. Лукашенкова супруга Галина Лукашенко зарадила је 5.560 белоруских рубаља (2.300 долара) кроз пензију и друге приходе. Она има кућу, део куће и 56 деоница фабрике маслаца "Шклов".

Тако ће сада супарници Лукашенку бити бивша посланица Ана Канопацка, затим председник Социјалдемократске партије Сергеј Черчња, копредседник покрета "Говори истину" Андреј Дмитријев и Светлана Тихановска, супруга ухапшеног блогера Сергеја Тихановског.

После елиминације главних конкурената, Лукашенко има највеће шансе да још једном лако добије на изборима. Лидер Белорусије се не обазире на оно што опозиција стално понавља - да је дошло време да после 26 година владавине оде са власти "незамењиви Лукашенко".

Али председник у Минску тврди да се против њега води кампања из Русије и Пољске. Путинов портпарол Дмитриј Песков изјавио је да се Русија није мешала у изборе у Белорусији и не намерава да то чини.

Фото Тањуг АП

 
 
 

На интернету се против Лукашенка објављују текстови да је његова породица корумпирана, а опозиционари Лукашенка називају "Саша три одсто". Он им на то одговара да слободно могу да узму тај наводни новац из страних банака ако га тамо нађу. Осим тога Лукашенко тврди да је његов рејтинг знатно виши него што тврди опозиција. Лукашенко игра на карту патриоте који није дозволио да се опљачка државна имовина. У свим говорима он истиче важност да Белорусија сачува свој суверенитет.

На челу Белорусије Лукашенко је од 1994. године. На последњим изборима 2015. за њега је гласало 83,49 одсто грађана, а на биралишта је тада изашло скоро 90 одсто уписаних бирача.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

električar

15.07.2020. 23:52

Pametna vlast čuva sebe i svoje pozicije na sve moguće načine ... A ima li DOKAZANIH razloga da ovaj čovek treba da ode ? Čiji su to razlozi ? Ili neki imaju samo želju da ga "skinu", pa se, kao i kod nas, služe raznim podmetačinama ? U pitanju je svakako ovo drugo, a čiji su razlozi i ko ima interes za to, možda ćemo i videti. Možda ima i više "pretendenata", i to neovejanih, kao kod nas ???