НА КОРАК ДО ЛЕКА: Научници из института у Новосибирску произвели антитела која неутралишу нови вирус

Бранко Влаховић / Стални дописник из Москве

четвртак, 16. 07. 2020. у 06:37

НА КОРАК ДО ЛЕКА: Научници из института у Новосибирску произвели антитела која неутралишу нови вирус

Фото Inst.novosibirsk

РУСКИ научници отишли су далеко у клиничким испитивањима вакцине против короне и најавили почетак производње 200 милиона доза догодине, а сада су и на корак до проналажења лека против ковида 19.

Истраживачи из лабораторије имуногенетике Института молекуларне биологије у Новосибирску, под руководством доктора биолошких наука Александра Таранина, први су у Русији добили антитела која неутралишу вирус корона. То ће помоћи да се направе средства за превентиву и лечење ковида 19.

Антитела су издвојена из крви пацијената заражених вирусом корона, помоћу технологије "сортирања" појединачних В-лимфоцита тј. ћелија крви које одговарају за формирање имунитета. Једињења беланчевина способна су да блокирају узајамна дејства вируса са рецепторима ћелија који играју главну улогу уласка вируса у човеков организам.

Ту оптимистичну вест саопштила је Олга Дорохова, секретар радне групе при Сибирском одељењу Руске академије наука за борбу против инфекције вирусом корона. Она истиче да су научници могли да дођу до таквог резултата захваљујући добровољцима који су преболели ковид 19 и затим дали крв. Наводи и да би наставак истраживања требало да помогне научницима да направе специфичну терапију за лечење оболелих од ковида, али и за превентиву од опасног вируса.

На другој страни, у Москви, резултати испитивања нове вакцине у војној болници "Бурденко" дали су охрабрујуће резултате. Руководилац одељења на ком су били смештени добровољци, др Светлана Волчихина, тврди да вакцина добро делује:

- Имунитет код добровољаца ради, антитела се производе и ти људи су заштићени од вируса корона. Добровољци ће се вратити у болницу на 42. дан од вакцинације, да прођу контролу.

Директор Руског фонда за директна улагања Кирил Дмитријев је изјавио да ће до краја 2020. бити произведено 200 милиона доза ове вакцине против короне, коју је направио Институт "Н.Ф. Гамалеј" у Москви, и која ће службено одобрење за производњу добити већ у септембру. А нови тип вакцине на ком се још ради требало би да почне да се производи идуће године.Бранко Влаховић#СКИ научници отишли су далеко у клиничким испитивањима вакцине против короне и најавили почетак производње 200 милиона доза догодине, а сада су и на корак до проналажења лека против ковида 19. Истраживачи из лабораторије имуногенетике Института молекуларне биологије у Новосибирску, под руководством доктора биолошких наука Александра Таранина, први су у Русији добили антитела која неутралишу вирус корона. То ће помоћи да се направе средства за превентиву и лечење ковида 19.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)