ВЛАДА НА УДАРУ УЛИЦЕ: Демонстрацијама у Софији, незадовољни грађани широм земље

И. СТАНОЈЕВИЋ

14. 07. 2020. у 23:15

ВЛАДА НА УДАРУ УЛИЦЕ:  Демонстрацијама у Софији, незадовољни грађани широм земље

Бојко Борисов Фото АП

СИТУАЦИЈА у Бугарској на ивици је усијања. Отворена свађа премијера Бојка Борисова и председника Румена Радева, у којој се не бирају средства, прелила се у грађански отпор и незадовољство на улицама широм земље.

На демонстрацијама у престоници Софији и другим великим бугарским градовима од петка увече незадовољи грађани траже одлазак конзервативне владе. У нередима у главном граду, повређена су два демонстранта и четири полицајца, ухапшено је 18 грађана.

За сутра су организатори најавили још масовније демонстрације широм земље. Незадовољни растућом корупцијом, процватом олигархије и радом владе, Бугари су показали да је њихово стрпљење на измаку.

Неуобичајено, позив на демонстрације формално је стигао са "Фејсбука". Посредством ове друштвене мреже упутио га је бивши бугарски вицепремијер и министар правде Христо Иванов спектакуларном акцијом искрцавања на обалу Црног мора. Са још двојицом својих политичких сабораца, допловио је моторним чамцем до луксузне резиденције једног од најутицајнијих људи у земљи.

Сада опозиционар, Иванов је хтео да скрене пажњу најшире јавности на чињеницу да се у тој резиденцији, уз помоћ телохранитеља финансираних из државне касе, годинама скрива Ахмед Доган, човек из сенке који вуче кључне потезе на бугарској политичкој сцени. Доган је и политички ментор посланика и крупног олигарха Дељана Певског.

Апел ЕУ

ПРЕДСЕДНИК Бугарске Румен Радев апеловао је на ЕУ да се укључи у одбрану демократије у Бугарској, која, како је истакао, јесте чланица европске породице и има права на обрачун са корупцијом, у чему је Брисел обавезан да помогне.

Масовно Бугари на улицама против владе Фото АП

Певски контролише читаву империју издања булеварских и таблоидних медија, које Репортери без граница и организације за људска права годинама оштро критикују. У последње време Певски подржава Борисова. Немачки Дојче веле истиче да је кап која је грађанима прелила чашу била рација у службеним просторијама председника Румена Радева. Том приликом ухапшена су и на информативни разговор приведена два државна службеника.

Бугарски председник Радев упорни је критичар Борисова и његове владе. У суботу је Радев на једном ТВ наступу поново оштро критиковао владу и "њено мафијашко упориште".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)