КОРОНА ПРАЗНИ ЏЕПОВЕ ГРАЂАНА: Сваком другом у Русији смањена плата

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

14. 07. 2020. у 07:33

КОРОНА ПРАЗНИ ЏЕПОВЕ ГРАЂАНА: Сваком другом у Русији смањена плата

Фото: Јандекс

СВАКОМ другом запосленом у Русији смањена је плата због економских проблема који су се појавили у време епидемије короне, тврде аналитичари Збербанке, преко које велики број грађана добија доходак.

Укупна сума за исплату плата рекордно је пала и најнижа је у последњих двадесет година. Мада су власти апеловале да се људи не отпуштају са посла и да им се не смањују плате, обећавајући помоћ фирмама, пад примања је забележен у 75 одсто компанија у основним областима економије.

У марту су плате просечно пале четири одсто, касније су у априлу пале шест, а у мају 7,6 одсто. Да је куповна моћ знатно пала, види се и по празним ресторанима, а у продавницама које су добро снабдевене, просечан рачун је сада знатно мањи него раније.

Социолошка истраживања научног центра "Перспектива" наводе да чак 44,6 одсто грађана Русије има месечни приход мањи од 15.000 рубаља, што је мање од 200 евра. Више од 25.000 рубаља, што је нешто више од 300 евра, прима тек 27 одсто запослених Руса. Испада да је за преко 70 одсто оних који примају мање од 300 евра месечно, главни проблем како да саставе крај са крајем.

Многе посебно брине могући губитак посла. Прогнозе су лоше јер газде најављују да ће и онима који остану да раде, морати да смање плате. Засад је сваки десети грађанин изгубио посао, тврде да социолози.

У најбољој позицији су чиновници који раде у државним установама. Они нису добијали отказе и нису им смањиване плате.

СКУП ЖИВОТ

ЗБОГ тога што нико не може са сигурношћу да каже хоће ли бити другог таласа короне, ни економисти нису у стању да предвиде када ће се вратити пословни оптимизам и нови амбициозни пројекти. Без нових послова није реално очекивати пораст плата. А садашње су заиста јако мале, поготово кад се зна да је живот у руским великим градовима врло скуп.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)