УШЛА У ЛИФТ И ЗАРАЗИЛА 70 ЉУДИ: Није имала симптоме, али је болест моментално букнула

Novosti online

понедељак, 13. 07. 2020. у 19:18

УШЛА У ЛИФТ И ЗАРАЗИЛА 70 ЉУДИ: Није имала симптоме, али је болест моментално букнула

Фото: Танјуг/AP/Sajjad Safari/IIPA

НЕИМЕНОВАНА жена у Кини, не знајући да је оболела, једном вожњом лифтом у њеној згради заразила је најмање 71 особу корона вирусом, тврде научници.

До инцидента је дошло 19. марта када се та жена вратила из Сједињених Америчких Држава кући у провинцију Хеилонгјианг. То је било осам дана пошто у тој области није детектован нити један случај корона вируса.

Према извештају стручњака кинеског Завода за контролу заразних болести, није имала симптоме инфекције, али је упркос негативном тесту на корона вирус остала у самоизолацији. Жена се није возила ни са ким у лифту, али га је њена комшиница на спрату испод користила непосредно после ње.

Затим је 29. марта код комшинице била журка, којој су присустовали мајка и њен дечко, уз још неке званице. Једна од особа које су биле тамо 2. априла имала је мождани удар те је одвезена у болницу, али у том тренутку није постојала јасна веза између тог човека и жене која је путовала.

Научници су касније утврдили да се путница највероватније контаминирала лифт у згради, а да се комшиница заразила пошто га је користила одмах после ње. Она је затим инфицирала мајку и њеног момка са којим је дошла, а тај пар инфицирао је човека који је имао мождани удар.

Пошто је тај мушкарац дошао на окупљање са својим синовима, касније је откривено да су сви заражени корона вирусом, а та група инфицирала још 28 особа у болници, укључујући пет медицинских сестара и једног доктора. Затим су они заразили још 20 особа у другој болници.

Момак мајке која је дошла у посету ћерки имао је симптоме ковида-19 и постао први случај у кластеру који је био позитиван на корона вирус. Кад су истраживачи сазнали да је неко у блок недавно допутовао, путница је поново тестирана и том приликом је утврђено да има у организму антитела, што имплицира да је раније била заражена.

- Верујемо да је путница била асимптомичан пацијент и да је комшиница испод инфицирана вирусом тако што је била у контакту са лифтом у згради. Наши резултати показују како један асимптомичан случај може да изазове велико ширење заразе унутар заједнице - навели су истраживачи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)