АЛАРМ У ИТАЛИЈИ: За само неколико сати пристигло више од 800 миграната, многи заражени короном

М. Остојић

13. 07. 2020. у 12:52

АЛАРМ У ИТАЛИЈИ: За само неколико сати пристигло више од 800 миграната, многи заражени короном

Фото: ЕПА

За само неколико сати пристигло је преко мора у Италију више од 800 миграната, међу којима је до сада откривено 80 заражених корона вирусом.

Напетост расте и Калабрија, најугроженији регион њиховим доласком, тражи бродове и касарне за њихов карантин.


Тако се стварају нова жаришта усред туристичке сезоне, у коју је, да би поново кренула, Калабрија уложила 350 милиона евра. Међу пристиглим Пакистанцима откривено је 26 позитивних на корона вирус. Грађани су кренули да протестују, на путу у области Козентина њих 200 легло је на пут и тако блокирало пролаз за било кога док се не нађе решење. Пристижу и даље на Ламапедузу и већ се виде нова пловила на мору.

Са три велике барке пристигле једна за другом дошло је њих 68, потом 39, потом 60 имиграната, 30 Тунижана на једном пловилу, пристижу и они којима се углавном тешко улази у траг у приватној режији са малим брзим чамцима. Њих 600 пристиглих су стављени у један павиљон који је на располагању, а који прима само 95 особа. Дошло је до правог колапса, почело је распоређивање на друга места, али то нису трајна решења ни за карантин.

Гувернер Калабрије Јоле Сантели тражи ургентно од предсеника Владе Ђузепе Контеа решење, туризам је дошао у опасност, а уложен је огроман новац да се обезбеди сигуран боравак туристима. У Трсту се данас састају министри унутрашњих послова земаља чланица ЕУ са колегама из северноафричких земаља, од којих ће Италија и министар Лућана Ламорђезе затражити да сарађују у заустављању полазака имиграната из земаља северне Африке, јер "Калабрија не може бити место за предтријажу земаља ЕУ". Како упозорава гувернер Сантели, у противном ће бити сама принуђена да зауставља бродове на отвореном мору, јер се не може допустити да мигранти сиђу на копно и угрозе здравље и безбедност грађана и туриста.

Сада се као решење траже три војна брода, која ће бити распоређена у три луке у Калабрији, да се они који су пристигли сместе у карантин, а с обзиром на мирно море и лепо време очекује се пристизање мигранта.

Само од 1. јануара до 10. јула у Италију је стигло 8.087 илегалних миграната, највећи број међу њима су Тунижани, а потом они из Бангладеша и нису они једини који су унели вирус. Пре неколико дана на једном авиону који је слетео на римки аеродром Фјумићино нађено је њих 48 позитивних пристигли из Бангладеша и они су враћени натраг у земљу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Realist

15.10.2020. 06:58

Odmah i rasporedite po Evropi da vam poboljsaju standard u Medicina drugi listovi pisu kako nemaju migranti koronu koga politi arske Bagre lazu Evropski narod, a sada pisu kako ulaze na. Granicama sigurno sa testovima, kako mogu biti ne zarazen kad nisu od nikud zasticeni.