Британски епидемиолог запањио свет: Корона није настала у Кини, још 2019. у марту у ОВОЈ ЗЕМЉИ примећено је НЕШТО ЧУДНО

Новости онлине

08. 07. 2020. у 18:03

Британски епидемиолог запањио свет: Корона није настала у Кини, још 2019. у марту у ОВОЈ ЗЕМЉИ примећено је НЕШТО ЧУДНО

Фото: Принтскрин

ЈЕДАН од водећих светских епидемиолога, Британац Том Џеферсон, каже да нови корона вирус највероватније није потекао из Кине, како се сматра, поготово сада када знамо да су трагови вируса пронађени и у Шпанији у узорцима отпадних вода од марта 2019. године

Џеферсон, који ради у Медицинском центру при Оксфордском универзитету, рекао је да је вирус био притајен, можда и годинама, пре него што се активирао крајем прошле године.

Указао је на бројне студије које су потврдиле присуство вируса у отпадним водама, од Европе до Јужне Америке. Занимљиво је да су сви ови узорци старијег датума него што је откривен први случај заразе коронавирусом у кинеском Вухану.

Италијански истраживачи су пронашли трагове вируса у Торину у узорцима из децембра прошле године, много пре него што су потврђени први случајеви заразе цовидом-19 у тој земљи. Слично је било и у Шпанији, где су истраживачи открили присуство вируса САРС-ЦоВ-2 у узорцима из марта 2019. године.

То не значи да је вирус потекао у Шпанији, али исто тако не даје потврду да води порекло из Кине. Џеферсон каже да је и даље рано да кажемо где је тачно вирус настао.

Његова теза није за сада широко прихваћена у научној заједници јер није први пут да је изазвао бурне реакције својим ставовима.

Већ је био у жижи јавности када се говорило о вакцинама против грипа. Истакао је да су многи подаци који се користе у клиничким истраживањима таквих вакцина сумњиви, због чега је постао непожељан у многим академским круговима.

На многим научним скуповима, како преносе страни медији, стручњаци одбијају да седе са Џеферсоном за истим столом, а избегавају га и на многе друге начине.

Међутим, његов скептицизам по питању истраживања вакцина против грипа сада је на снази када је реч о вакцинама против короне. Џеферсон се питао да ли су подаци о смртним случајевима узрокованим грипом увек оправдани.

- Када умре старија особа услед престанка рада респираторних органа после болести, налик грипу, скоро увек буду забележени да су умрли од грипа - рекао је једном приликом сумњајући у поузданост података.

У јеку новонастале пандемије, многи стручњаци се питају исто када је реч о корона вирусу.

- Једно је сигурно - Џеферсон има своје самостално мишљење и не потпада под утицај научног естаблишмента или мејнстрим медија: Бити научник је бити у могучности да се постављају питања, не узимати ништа здраво за готово. Свакако бих желео више о овоме да чујем, поготово ако се напори да се направи вакцина против короне ближе крају - истакао је новинар Питер Ендруз.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)