Борба против мафијашке империје у Италији: Дају позајмице по "повољној" цени и јавим установама

NovostiOnline/Милица Остојић

22. 06. 2020. у 22:41

СПЕЦИЈАЛНО ЗА "НОВОСТИ" У 2019. години у Италији је Финансијска полиција открила благо у вредности од 3 милијарде и 100 милиона евра и то је само део које су "коза ностра" сицилијанска мафија, "ндрангета" калабријска мафија и "камора" мафија Кампаније убациле у привредне активности земље.

Борба против мафијашке империје у Италији: Дају позајмице по повољној цени и јавим установама

AP Photo

Греши ко мисли да је мафија наставила да ради на традиционални начин, објашњава генерал Алесандро Барбера који стоји на челу истраге антимафија, сада је мафија постала један носећи стуб јер не ради само на томе да сакупљени новац од дроге и изнуђивања и разних других илегалних активности "очисти" већ настоји да га искористи ради стицања профита.

Речју, прешла је од рециклирања на инвестирање. Фонд мафије је готово увек стечен на црно и данас јој је постало веома снажно оружје узимање под контролу предузећа, фирми, које су изнурене Ковидом и тако искористивши сваку могућност па и ову створену од последица вируса корона и то је за мафију јединствена прилика, закључује генерал Барбера. Имају новац да дају на зајам по каматној стопи зеленаша, могу да купе све, од фирми до ресторана, по веома повољној цени и испипавају где могу да дају позајмице по "повољној" цени и у јавим установама.

Контрола Финансијске полиције је увећана, јер такве особе у пореској управи резултирају да немају било какву зараду а остварују уговоре такве величине и значаја да су ускочили и у индустријски сектор па и као увозници. Сада су почели и активности занатских лабораторија на југу и власници су малих фабрика на северу земље. Нема регионалних разлика а њихова раширеност је и у медјународим каналима.

Сума која је откривена и представљена Тужилаштву је плод утврђивања имовине на 10.750 особа и већ је заплењено 1.3 милијарде евра и конфисковано 2,3 милијарде.

Само у првих пет месеци ове године, значи и у време Ковида, исказани су захтеви за заплену 586 милиона евра. То је доказ правог насељавања криминала у економију Италије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)