ГЛАВНИ ЦИЉ ИЗРАЕЛА ЈЕ ИСТРЕБЉЕЊЕ ПАЛЕСТИНАЦА: Пензионисани пуковник НАТО о израелској тактици

Предраг Стојковић
Предраг Стојковић

25. 06. 2024. у 23:00

ИЗРАЕЛСКА тактика у Гази је у супротности са свим правилима против побуњеника и може се објаснити само као намерни напор да се „елиминишу Палестинци“, рекао је бивши аналитичар НАТО-а и швајцарски обавештајац пуковник Жак Бо.

ГЛАВНИ ЦИЉ ИЗРАЕЛА ЈЕ ИСТРЕБЉЕЊЕ ПАЛЕСТИНАЦА: Пензионисани пуковник НАТО о израелској тактици

Фото Танјуг/АП


У разговору са домаћином „Going Underground“ Афшином Ратансијем у понедељак, Бауд је рекао да Израел „не покушава да реши проблем [насиља Хамаса] на политичкој страни, као што би то иначе требало да радимо за противпобуњенике“.

-Они то раде грубом силом, што значи да уништавају људе и то је назив игре, додао је он.

За скоро девет месеци ратовања против Хамаса, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) убиле су скоро 38.000 људи у Гази, већином жена и деце, према најновијим подацима територијалног министарства здравља.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је у више наврата изјавио да ће Израел наставити своју кампању све док не постигне "потпуну победу" над палестинским милитантима, али је избегавао одговор када су га питали о његовим послератним плановима за Газу. Он је рекао да ће Израел задржати „потпуну безбедносну контролу“ над Газом, али је одбио да подржи позиве својих умеренијих савезника за мултинационалну владу у енклави.

“Једино објашњење” за одбијање Израела да прихвати политичко решење није то што су „Израелци глупи и не знају како да ратују”, наставио је Бауд. „[То] они то раде намерно да елиминишу Палестинце.

-Палестина ће бити искључиво јеврејска и то је увек била доследна политика, рекао је он Ратансију. - Не усуђују се да то ураде у једном тренутку. Они то раде у бруталним секвенцама. Крајњи циљ је испразнити Палестину од Палестинаца.

Док Нетанјаху никада није позивао на свеобухватну депопулацију Газе, неколико истакнутих личности у његовој влади јесте. Министар финансија Безалел Смотрич и министар за националну безбедност Итамар Бен Гвир позвали су на десетоструко смањење становништва Газе, док је политички документ који је прошле године саставило израелско Министарство обавештајних служби препоручило да се 2,3 милиона становника енклаве протера у Египат или пошаље на Запад као избеглице.

-Они већ имају пројекте за обнову, рекао је Бауд, додајући да је „идеја да се Газа потпуно испразни, а затим да се поново изгради колонија какву је [Израел] имао до 2005.“, када су се израелске снаге повукле са територије.

Без обзира на то ко надгледа обнову Газе, Програм УН за развој је процијенио да ће трошкови враћања енклаве у предратно стање коштати најмање 40 милијарди долара и трајати 16 година.

 

(rt.com)

БОНУС ВИДЕО - НУКЛЕАРНЕ ВЕЖБЕ: Руске снаге вежбају електронско лансирање ракета током нестратешких вежби

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

Откријте РАЈ на плажама Марса Матрух: Египатска оаза на обали Средоземног мора!