СКАНДАЛ ЗБОГ ПОТПИСА ВАРТОЛОМЕЈА: Протест Анкаре организаторима скупа у Швајцарској због присуства цариградског патријарха

Бранко Влаховић - Од сталног дописника - Москва

22. 06. 2024. у 07:28

ЦАРИГРАДСКИ патријарх Вартоломеј направио је политички скандал потписом на декларацију на конференцији о Украјини, у Швајцарској.

СКАНДАЛ ЗБОГ ПОТПИСА ВАРТОЛОМЕЈА: Протест Анкаре организаторима скупа у Швајцарској због присуства цариградског патријарха

Фото АП

Турска је службено затражила од организатора у Бјургенштоку, од домаћина Швајцарске и Украјине, да објасне зашто су позвали константинопољског патријарха и допустили да потпише декларацију подршке Кијеву. Турци су уједно демантовали да се њихов министар спољних послова службено састао са Вартоломејом.

У Министарству спољних послова тврде да је Вартоломеју забрањено да се бави политичком делатношћу и подсећају да је Лозанским мирним договором од 1923. одређено да се патријарх може бавити богослужењем за Грке који живе у Турској. Али се истиче да је патријарху који столује у рејону Фенера забрањено да се бави политиком, јер је једина његова дужност да буде поглавар православаца Грка који живе у том делу Турске.

Новинари су углавном писали да је римски папа одбио да дође на скуп, већ је послао свог представника који се иначе ангажовао у мировним предлозима које је предлагао Ватикан Кијеву и Москви. За разлику од цариградског патријарха, који је потписао декларацију у Бјургенштоку, представник Ватикана се прудружио одлуци 15 земаља које нису потписале документ, јер на конференцију није била позвана Русија.

Патријарху Вартоломеју не смета што украјинске власти прогоне свештенике Украјинске православне цркве, донедавно лојалне московској Патријаршији.Вартоломеју чије је грађанско име Димитриос Архондонис су 84 године али је и даље амбициозан и жели да буде "православни папа", што је нереално, јер се православље разликује од католика по томе што све аутокефалне цркве имају своје патријархе а све до последње свађе Вартоломеј се сматрао само првим међу једнакима. Сада га Руска православна црква која је највећа и најбројнија на свету игнорише и са њим је прекинула односе.

Вартоломеја је руководство у Кијеву звало да би било једно више звучно име, кад су већ папа Фрања, као и лидери многих земаља, укључујући Кину, одбили да дођу. У Кијеву су спремни да удовоље свим жељама патријарха из Константинопоља само да би својим верницима могли да кажу да је на њиховој страни и васељенски патријарх. Његова резиденција је у Истанбулу, у делу који се зове Фенер, а број његових верника у Турској је мањи него у једном кварту Москве. Васељенски патријарх има већи број храмова који се њему потчињавају у иностранству, укључујући и Америку.

Један од разлога што је подржао расколнике у Украјини је што су у Кијеву били спремни на све услове које им је поставио Вартоломеј. Расколничка црква која се службено зове Православна црква Украјине се сагласила да нема свог патријарха и да се потчињава Вартоломеју, коме се сада потчињавају и украјински свештеници у иностранству. Код многих православних верника у Украјини Вартоломеј нема никаквог ауторитета. Али, Вартоломеја то не брине, јер је њему много важније то што је од власти у Кијеву добио Андрејевску цркву направљену у 18. веку, а она је културни споменик. У све те игре су били умешани амерички политичари, јер им је одговарало да се врши притисак на Москву и Руску православну цркву. Посредник између Вашингтона и Константинопољске патријаршије је амерички архиепископ Елпидифор.који се прославио тиме што је први у историји православне цркве крстио децу коју су усвојили богати амерички хомосексуалци, а сад се спомиње као могући наследник Вартоломеја. Без обзира на одлуку Вартоломеја и политички притисак из Вашингтона, расколничку цркву у Украјини није признао већи део православног света. То су учиниле само малобројне цркве које су под утицајем Вартломеја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (9)

НАЈВЕЋА ТРАНСФОРМАЦИЈА Како је Фахрета постала Брена - Саша доживео шок кад ју је видео: Ово неће ваљати...