КРАЈ ПЕТЕ РЕПУБЛИКЕ? Бурни дани на француској политичкој сцени

Француска политичка сцена се последњих дана потпуно прекраја.

КРАЈ ПЕТЕ РЕПУБЛИКЕ? Бурни дани на француској политичкој сцени

Фото: Горан Чворовић

Председник Емануел Макрон је одлуком да распусти скупштину - што правно није морао да учини, али морално јесте – једним потезом своју странку маргинализовао, ујединио левичаре који су се до јуче свађали, политички вратио Марион Марешал својој тетки Марин Ле Пен, консолидовао и ојачао националну десницу и потпуно поцепао Де Голове републиканце! Реч "издајица" постала је једна од најрабљенијих.

Никада се у француској новијој историји није ништа слично дешавало, а све као резултат великог успеха крајње деснице на европским изборима. Потпредседник Републиканаца Жилијан Обер зато истиче да је ово крај Пете републике и да странка која је основала актуелни политички режим "умире с њом", мислећи управо на своју партију. Овај крај уследио је, по њему, због геополитичке, моралне, друштвене, економске и сваке друге кризе.

- Када народ избаците кроз прозор, он се врати кроз врата – каже Обер.

Емануел Макрон, који је хтео да минимизира левицу и десницу да би створио велики центристички "мелтинг пот", нашао се опкољен ектремном левицом и десницом. Није било демократског дијалога о важним стварима, а све је кулминирало сталним посезањем за усвајањем закона без гласања у скупштини.

Према најновијем испитивању мњења, грађани су остали доследни свом ставу на европским изборима. Чак 31 одсто се спрема да гласа за Национално окупљање, 23 за уједињену левицу, а само 18 одсто за Макронову коалицију која је теко релегирана на треће место.  У пројекцији седишта то значи велику доминацију крајње деснице. Националном окупљању предвиђа се чак од 220 до 270 посланичких места, што је, у горњој граници, близу од 289 потребних за апсолутну власт.

Треба при том знати и да популарност ове странке у принципу расте како се избори приближавају, а предизборна кампања је тек започела. На другом месту је "народни фронт" који обухвата све левичаре са 150 до 190 могућих посланика, а на трећем Макронова Ренесанса са 90 до 130. Класичној десници у лику Републиканаца се предвиђа од 30 до 40 депутата, а осталима 10 до 20. Национално окупљање које је до сада имало 88 посланика и Макронова коалиција ља 250, тако су на путу да у потпуности замене улоге.

Све то прате прави потреси на актуелној политичкој сцени. Чланови политичког бироа Републиканаца најављивали су да ће Ерика Сјотија извући из канцеларије ако се тамо буде  нашао. Ако буде требало, да ће променити и браву. Сјоти је поручио да је само он надлежан да сазове Политички биро и најавио тужбу суду. Ово није први пут да долази до сага унутар странке која све више губи рејтинг. Од 2017. и доласка Макрона на власт, развлачи се на две стране и очигледно је било време да дође до пуцања.

Док је руководећи кадар листом против, Сјоти игра на карту подршке чланства. Чак половина испитаних чланова га подржава у приближавању Националном окупљању. То предствља значајно бирачко тело које би могло да се придружи Националном окупљању у другом кругу.

Истовремено, потрес је извела и Марион Марешал, сестричина Марин Ле Пен, носитељка листе екстремнно десне странке Поновно освајање на изборима за Европски парламент, која је послала поруку уједињења са Националним окупљањем. Тиме се дефинтивно разишла са председником своје странке Ериком Земуром, кога Национално окупљање оцењује превише екстремним у ставовима, сматрајући да тако може да им науди у бирачком телу. 

Земурова странка је освојила 1,4 милион гласова, односно 5,47 одсто и изборила 5 посланичких места у ЕП, а уз Марион Марешал стало је још троје - Гијом Пелтије, Никола Бе и Лоранс Троши. Земур је тако остао усамљен с једином преосталом европосланицом Саром Кнафо, која је и његова животна сапутница. Поручио је да је ово напуштање "светски рекорд у издаји" у року од само 48 сати.

Марешалова је истакла да нова коалиција између Националног окупљања и поједних припадника републиканаца и независних политичара, представља "огромну наду за промене" и да је Земур "преузио ризик да угрози ту огромну наду да се победе Емануел Макрон и крајња левица" одлуком да постави противкандидате на палраментарним изборима. Нагласила је да не жели да учествује у још једној подели деснице и тако "омогући Емануелу Макрону да настави своју политику деструкције земље".

- Имамо огромну одговорност. Не можемо да прођемо поред те невиђене историјске прилике за победу националног блока. Дајмо предност интересима Француске, а не партија. Ујединимо наше снаге и гласове да бисмо нанели историјски пораз Емануелу Макрону, и спречили победу левице и крајње левице која би увела Француску у хаос – казала је Марешалова, истакавши да се не враћа у теткину странку, па ће помоћ очигледно пружати споља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

САЗНАЈЕМО: Заиста Marsa Matrouh, или Египатски Малдиви, најтраженија овог лета!