ХАМАС ПРИСТАЈЕ НА ПРЕДЛОГ ПРИМИРЈА? Имају један услов, ево шта траже заузврат од САД

Дејана Калинић
Дејана Калинић

12. 06. 2024. у 20:41

ХАМАС жели писане гаранције САД-а за спровођење договора о трајном примирју и повлачењу израелских снага из Појаса Газе, рекла су два египатска сигурносна извора.

ХАМАС ПРИСТАЈЕ НА ПРЕДЛОГ ПРИМИРЈА? Имају један услов, ево шта траже заузврат од САД

Фото Танјуг/АП

Посредници Катар и Египат рекли су да је Хамас јуче одговорио на план за примирје у три фазе, не откривши више. 

Какав је план?

План је крајем маја представио амерички председник Џо Бајден. Њиме се тражи потпуни и неограничени прекид ватре на шест недеља. Током тог раздобља одређена група талаца била би пуштена. Заузврат, Палестинци из израелских затвора такође би били ослобођени. 

У следећој фази трајно би биле прекинуте борбе те пуштени преостали таоци, а према нацрту резолуције посљедња фаза укључивала би обнову Појаса. 

Фото: Танјуг/АП

САД је објавио како је Израел прихватио предлог, но Израел то није јавно признао, пише Индекс.

Египатски извори и трећи извор упознат с разговорима преносе како је Хамас изразио забринутост јер тренутни предлог не даје јасне гаранције за транзицију из прве фазе плана, која укључује шестоседмично примирје и ослобађање неких талаца, у другу фазу, која укључује трајни прекид ватре и израелско повлачење.

Египћани тврде да ће Хамас пристати само ако ће предлог укључивати и гаранције, а Египат је у контакту са САД-ом око тог захтева. 

О захтевима Хамаса раније се огласио и амерички државни секретар Енотни Блинкен, а о томе читајте у нашој одвојеној вести кликом ОВДЕ.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
АКО ФАГОТ НЕ УБИЈЕ БАР 30 НИЈЕ ИСПЛАТИВ: Генерал Јелесије Радивојевић, унук јунака истог имена, о биткама на Косову у лето 1998.

АКО "ФАГОТ" НЕ УБИЈЕ БАР 30 НИЈЕ ИСПЛАТИВ: Генерал Јелесије Радивојевић, унук јунака истог имена, о биткама на Косову у лето 1998.

КАДА су 1962. сахрањивали Јелесија Радивојевића у Дрежнику на Златибору кажу да је још увек имао "сиво" око паса, на месту где га је стезао војнички опасач.

21. 07. 2024. у 07:00

Коментари (0)

PEVAČICA OTKRILA DA SU JOJ DIJAGNOSTIKOVANA DVA NEUROLOŠKA POREMEĆAJA: Znam da ima toliko ljudi koji prolaze kroz isto