ГОРИ ОВАЈ ДЕО ЕВРОПЕ, ТЕМПЕРАТУРЕ ДО 44: Топлотни талас стигао до дела Балкана - ево када ће и до региона

Novosti online

05. 06. 2024. у 13:51

ПОЧЕТАК јуна донео је источном делу Медитерана први озбиљни тропски и врео талас ове године.

ГОРИ ОВАЈ ДЕО ЕВРОПЕ, ТЕМПЕРАТУРЕ ДО 44: Топлотни талас стигао до дела Балкана - ево када ће и до региона

Фото: Shutterstock

Врела ваздушна маса захватила је подручје од Грчке, преко Турске, до Кипра и условљава и 10 степени више температуре од просека, а очекују се скоро и рекордне вредности за ово доба године, наводи метеоролог Ђорђе Ђурић.

Језгро врелог ваздуха налази се на југу Турске и на Кипру. Температуре прелазе и 40 °C, а најтоплије ће бити на југу Турске, па се тако у приобалном граду Анталији очекује до чак 44 °C.

На Кипру ће најврелије бити у централном делу острва, односно у главном граду Никозији, уз температуре до 43 °C, док ће мало "пријатније" бити у приобалним пределима острва, уз температуре од 36 до 40 °C.

Када је реч о другим пределима Турске, такође се очекује веома топло време, уз температуре у централним пределима и у Анкари од 30 до 35 °C, док ће најугодније и најпријатније бити на црноморској обали и у Истанбулу и то захваљујући расхлађујућем утицају воде, а максималне температуре биће до 27-28 °C.

Врела ваздушна маса стигла је и до југа и југоистока Балканског полуострва и до Грчке, југа и југоистока Бугарске и до југоистока Македоније, уз температуре до 35 °C, а широм Грчке и изнад 35 °C. Најврелије ће бити на југоистоку Грчке и у Атини, уз температуре до 39-40 °C и на Криту, до 37 °C. Угодније ће бити на северу Грчке и у Солуну, уз температуре од 30 до 35 °C, а најугодније на острвима, због расхлађујућег утицаја воде, уз температуре испод 30 °C.

Када је реч о нашем региону, стићи ће за викенд, па ће крајем ове и почетком следеће седмице бити веома топло, уз температуре и изнад 35 °C, уз ведро време.

Истовремено, север и запад Европе и област Алпа већ данима се налазе под утицајем осетно хладније ваздушне масе и кишовитог времена, уз температуре у области Алпа и на западу Скандинавије од 10 до 15 °C. У вишим пределима Алпа падао је снег, уз температуре испод 0 °C, а снежна граница спустила се на 2000 метара надморске висине. Права зимска олуја погодила је пределе Алпа изнад 2500 метара, па је у пограничном делу Немачке и Аустрије пало и више од једног метра снега.

Снег је паралисао ове пределе, а туристичким центрима донео угођај као усред зиме.

Иначе, снег у вишим пределима Алпа редовна је појава.

Дакле, као што се може видети, над Европом се ових дана налазе две веома изражене, потпуно супротне ваздушне масе, врела са југоистока и хладна са северозапада. Гранични део раздвајања ових ваздушних маса је над нашим подручјем, Панонском низијом, централном Европом, источним пределима Алпа и над северним делом Јадрана, што доводи до развоја снажних грмљавинских и суперћелијских олуја.

Снажне суперћелијске олује претходних дана погодиле су Хрватску, Босну, Мађарску и север Србије и нанеле и велику штету, пољопривредним и ратарским културама, али чак и објектима.

Добра вест је да ове пределе од сутра очекује стабилизација времена и пораст ваздушног притиска, што ће донети ведро време, а према крају ове седмице и прилив вреле ваздушне масе са истока Медитерана.

Иначе, врела ваздушна маса над истоком Медитерана задржаће се и у наредном периоду, уз температуре изнад 40 °C, да би тек за викенд опале у најврелијим пределима испод 40 °C, али би се задржале изнад 35 °C.

Ведро време праћено је и екстремно високом вредностима УВ зрачења, уз вредности индекса и до 11, па за свега неколико минута могу настати опекотине без адекватне заштите.

Све топлије је и Средоземно море на истоку Медитерана, уз температуре на југу Турске и око Кипра од 23 до 25 °C, а у Грчкој од 20 до 23 °C.

(Телеграф)

БОНУС ВИДЕО: ХУМАНИТАРНИ ШАХОВСКИ ТУРНИР У БОРБИ: Игра за удружење родитеља "Мали див"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

ПРОЛАЗНИЦИ БИЛИ ИЗНЕНАЂЕНИ: Ђоковић након Вимблдона ухваћен у шетњи са лепом Рускињом (ВИДЕО)