РОЂЕНДАН ИТАЛИЈАНСКЕ РЕПУБЛИКЕ Матарела: Мир предуслов за остваривање слободе и демократије и економског раста

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

03. 06. 2024. у 08:32

- МОРАМО се посветити у овим изузетно тешким временима миру као предуслову за остваривање слободе и демократије, економског раста и права, одбацујући опасне компромисе.

РОЂЕНДАН ИТАЛИЈАНСКЕ РЕПУБЛИКЕ Матарела: Мир предуслов за остваривање слободе и демократије и економског раста

Фото: Unsplash/Илустрација

Ово су, подвлачећи и важност одбране Украјине, поруке председника Републике Италије Серђа Матареле на 78. рођендан Републике Италије.

Дана 2. и 3. јуна 1946. године више од 28 милиона Италијана на референдуму се изјаснило за нови облик владавине након завршетка фашизма и Другог светског рата и први пут су гласале и жене, тако је република победила са 12.718.641 гласова против 10.718.502 оних за монархију. На политичком плану за Уставотворну скупштину од 556 чланова премоћ је имала Демохришћанска партија, следили су је социјалисти, потом комунисти.

Прослава Дана Републике обележава се 2. јуна а председник Матарела положио је венац на Олтар отаџбине на споменик Незнаног јунака на Тргу Венеција у Риму и потом је одржана војна парада на Царском путу уз присуство премијера Ђорђе Мелони и највиших званичника државних институција, као и огромног броја грађана и туриста.

Била је то парада представника свих родова италијанске војске. Први пут дефиловали су градоначелници и најмањих места на Апенинима, од Колосеума до Трга Венеције.

Чланови Гарде председника Републике на коњима са атрактивним униформама били су посебна атракција, али су их засениле неописиве акробације чувене ескадриле "Фрече триколори".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

БРУКА И СРАМОТА! Ово су хиљаде навијача на Вимблдону урадиле Новаку Ђоковићу након што их је прозвао за бахатост